Концерт „Кино и класика“ с оркестъра на Класик ФМ радио през пролетта

Билетите са в продажба от 2 декември под мотото „Подари за Коледа пролетно изживяване“

29 ноември 2019, София
В навечерието на Коледа „Кантус Фирмус“ пуска в продажба билети за новия си мултимедиен концерт „Кино и класика“. Под мотото „Подари за Коледа пролетно изживяване“ организаторите предлагат на меломаните да зарадват любим човек с нестандартен подарък – билет за концерт от „Европейски музикален фестивал“ през пролетта на 2020 година. Програмата съчетава популярни класически инструментални пиеси и любима филмова музика, която също вече се е превърнала в класика. Кратки видеоклипове с откъси от лентите и други атрактивни визуални ефекти ще подсилват въздействието на изпълненията, а на сцената ще излязат талантливите наши музиканти Мила Георгиева (цигулка), Георги Черкин (пиано) и Оркестърът на Класик ФМ радио с диригент Максим Ешкенази. Пиесите са аранжирани специално за програмата от Георги Черкин, а мултимедията е дело на актьора Иван Юруков. Събитието ще се състои на 8 април 2020 от 19:30 ч. в зала „България“ като част от програмата на „Европейски музикален фестивал“, който по традиция се реализира с подкрепата на Столичната община, Министерството на културата и в партньорство със Софийската филхармония.
Проектът „Кино и класика“ се реализира за трети пореден път. През 2014 и 2016 година Оркестърът на Класик ФМ радио представи с огромен успех първите две продукции под същото заглавие. Новата програма ще предложи класически пиеси, които завладяват емоциите с прекрасна мелодичност и виртуозна бравурност – рядко изпълняваното „Дивертименто брилянте“ за пиано и оркестър от Михаил Глинка, „Интродукция и рондо капричиозо“ за цигулка и оркестър от Камий Сен-Санс и „Април“ из „Годишните времена“ на Чайковски. „Малка нощна музика“ от Моцарт и Simple Symphony от Бритън също ще очароват почитателите на популярната класика. А кинолюбителите ще имат възможност да чуят нови аранжименти на любимите музикални образи Йода, Люк и Лея, Хари Потър, Джак Спароу от Карибски пирати и други герои от големия екран.
Цигуларката Мила Георгиева за първи път се включва в проекта „Кино и класика“ и е очарована от мелодиите на Джон Уилямс. Популярните теми от „Междузвездни войни“ са любими и на трите й деца, които живеят в Лондон, но винаги присъстват на концертите на майка си в България. Мила Георгиева е дългогодишен концертмайстор на Симфоничния оркестър на Радио Щутгарт. Активната й кариера на солист е свързана с престижни европейски оркестри като „Гевандхаус“ – Лайпциг, Бамбергския симфоничен оркестър, Цюрихския камерен оркестър и др. През последните години тя има множество успешни изяви в Европа и България. Носител е на престижната награда „Кристална лира“.
Максим Ешкенази и Георги Черкин са част от „Кино и класика“ от самото създаване през 2014 ч. Георги всеки път изненадва публиката с нови оригинални аранжименти на филмовите хитове. Той е възпитаник на НМУ „Л. Пипков“ и НМА в София, както и на Академия „Санта Чечилия“ в Рим. Кариерата му е свързана с концерти в залите Auditorio в Рим, Musikhalle в Хамбург, Convention Center в Окинава, Kaufmann Concert Hall в Ню Йорк, Palais des Beaux Arts в Брюксел и др. Изнасял е клавирни рецитали в Рим, Париж, Берлин, Прага, Варшава, Москва, Братислава и др. С Филхармоничен камерен оркестър – Берлин той изнася концерти в Унгария, Полша, Русия и Германия на престижните сцени на Берлинската филхармония и „Гевандхаус“, Лайпциг.
Максим Ешкенази в последните години дирижира много концерти с филмова музика и притежава огромна колекция от филмови партитури. Той развива своята музикална кариера в САЩ и България, като изнася много концерти и работи активно с млади музиканти. Ешкенази работи в училището за сценични изкуства „Колбърн“, където понастоящем е музикален директор, диригент на камерния оркестър и симфоничния оркестър на училището, както и асистент диригент на Консерваторията „Колбърн“. В допълнение към дирижирането, Максим Ешкенази е съветник и консултант на детските програми „Фортисимо в клас“ и „Фортисимо Фамилия“, които той основава в България. От 2010 г. той е движеща фигура в организирането на ежегодния фестивал за популярна класическа музика „Фортисимо Фест“.
Билетите за концерта „Кино и класика“ са на цени от 15 до 40 лв. и ще бъдат в продажба от 2 декември на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на http://ticketsbg.com