Дигитално издание на Международния Великденски хоров фестивал 2021

 

29 април 2021, София
Традиционният Международен Великденски хоров фестивал, който се провежда вече от няколко години в София, ще се състои тази година на 2 май, но чрез дигитално издание. Хорови състави от САЩ, Словения, Хонконг и България ще зарадват почитателите на певческото изкуство със своите изпълнения на сакрални композиции от различни стилове и епохи. Всички записи ще бъдат публикувани на Youtube канал, създаден специално за целта. Премиерното излъчване на видеозаписите е на 2 май от 14:00 ч. Проявата се организира от „Кантус Фирмус“ и Ордена на Рицарите Тамплиери на Йерусалим – Велик Приорат – България. Ето кои са хоровите състави, които ще вземат участие в събитието тази година:

Смесен хор на Консерваторията – Любляна с диригент Амброж Чопи
Смесен хор на Китайския университет – Хонконг с диригент Леон Чу
Детски хор „Бодра песен“ – Шумен
Академичен хор на Приморски Университет – Словения с диригент Амброж Чопи
Смесен хор „Родна песен“ – Хасково с диригент Мартин Антонов
Salt Lake City Artists – САЩ

Великденският хоров фестивал е създаден през 2016 година по идея на Васил Димитров, изпълнителен директор на „Кантус Фирмус“ и проф. д-р Теодор Павлович – известен хоров диригент и активен хоров деятел. Всички издания до момента са реализирани с много голям успех в Аулата на Софийския университет и в партньорство с Културния център на СУ. Участници в събитието през годините са били Хор на софийските момчета, Хор Vocal Inventions – Гърция, Камерен мъжки хор Te Deum laudamus – Букурещ, Румъния, Академичен хор „Св. Параскева“ при Националната художествена академия, Детски хор „Милка Стоева“ – Бургас, Младежки хор – Нови Сад – Сърбия, Софийски камерен хор „Васил Арнаудов“, Академичен хор на Университета – гр. Копер, Словения, Детски хор „Розарте“ – Атина, Гърция и други.

Ето информация за участващите хорове тази година:

Смесен хор на Консерваторията – Любляна с диригент Амброж Чопи
Амброж Чопи поема ръководството на хора през 2010 г. В резултат на неговата активна работа ансамбълът постига редица успехи при участието си в международни конкурси и състезания. Репертоарът на ансамбъла обхваща широк спектър от музикални жанрове и стилове, от Ренесанса до съвременната музика. През последните три години хорът поръчва на много видни словенски композитори като Лойзе Лебич, Тадея Вулц, Дамиджан Мочник, Чрт Сояр-Воглар, Петър Шавли, Андрей Макор, Тине Бек, Матей Кастелич да създадат нови композиции, които певците успешно популяризират на концерти и състезания в Словения и чужбина. През последните години ансамбълът печели награди на хорови състезания в Талин, Москва, Марибор, Толоса, Корк, както и от Международния фестивал в Базел (Швейцария, 2018) и фестивалите в Тайпе (Тайван, 2018) и Пекин (Китай, 2018). Съставът издава два компактдиска: CREDO със съвременна духовна музика, написана от млади композитори и TIMELESS (2019) със записи на живо от концертите, изнесени през първите четири години (2015-2019).

Смесен хор на Китайския университет – Хонконг с диригент Леон Чу
Съставът е основана през 1972 г. от група студенти от Китайския университет. В началото ролята на диригента поемат студентите. От 90-те години на миналия век се установява официалният пост на музикален директор и диригент, който се заема първо от Денис Нг, последван от Йе Чунг-шинг през 2000 г., а в момента Леон Чу от 2006 г. Съставът се развива постепенно от малка група, която някога е участвала в състезания по пеене от Университета на Хонконг, до елитен състав с редовна концертна дейност. Хорът изнася по два публични концерта всяка година, безплатни концерти в университета, представления в чужбина, коледен концерт, организира певчески семинари и участва в благотворителни изяви.

Детски хор „Бодра песен“ – Шумен
Детски хор „Бодра песен” вече 50 години е Представителния хор на град Шумен. Благодарение на таланта и надареността на шуменските деца и техните ръководители, шуменският детски хор се нарежда сред водещите хорови колективи в страната и в чужбина. Децата от хора са носители на първи награди от международни хорови конкурси и осъществяват концертни турнета в почти всички европейски държави. Хор „Бодра песен” участва със свои изпълнения в тържествените концерти на гр. Шумен, концертира съвместно със смесен хор „Родни звуци”, с Шуменска филхармония, солисти. Участва в престижни международни и национални музикални събития и хорови фестивали. Член е на Българския хоров съюз и на Балкански хоров форум.

Академичен хор на Приморски Университет – Словения
Академичният хор на Приморския университет (APZ UP) работи под егидата на Студентската организация на Приморския Университет (PMU) от създаването му през 2004 г. В хора пеят 40 студенти от университета, както и някои ентусиасти. Хорът се ръководи от композитора и диригента Амброж Чопи. Негови помощници са Андрея Томажич Хрватин и Лука Ветрих. Хорът изпълнява редица музикални жанрове и стилове, от Ренесанса до съвременната музика. Съставът редовно участва във всички големи събития, организирани от университета и изнася концерти в Словения и в чужбина. Отличен с много международни и национални награди, представяйки се успешно на такива международни състезания като Превеза (Гърция) 2006, Варна (България) 2008, Кантонигрос (Испания) 2011, Охрид (Македония) 2011, Вилнюс (Литва) 2012, Сплит (Хърватия) 2012, Милацо (Италия) 2013, Приедор (Босна и Херцеговина) 2013, Истанбул (Турция) 2014, Дери (Северна Ирландия) 2014, Херцег Нови (Черна гора) 2015 и Паралия (Гърция) 2016 и др.

Смесен хор „Родна песен” – гр. Хасково е основан през 1929 година. Съставът е отличен с орден „Кирил и Методий” І-ва и ІІ-ра степан, няколко пъти записва своите изпълнения за Българското национално радио, шест пъти взема участие в „Панорама на българското хорово изкуство”, печели златни и сребърни медали на Републиканските фестивали на художествената самодейност. От 1965 година „Родна песен” започва да се изявява и на международната хорова сцена, като осъществява турнета в Германия, Русия, Румъния, Чехословакия, Унгария, Молдова, Финландия, Ирландия, Франция, Гърция, Великобритания, Италия, Сърбия, Турция, Хърватска, Испания. През 2009 г. хорът е носител на ІІ-ра награда от 1-вият Международен хоров фестивал – Анталия, Турция. От началото на 2020 г. диригент на хора е Мартин Антонов – възпитаник на НМА “Проф. П. Владигеров”- гр. София. Антонов е работил като музикален редактор в специализираното предаване за хорова музика „Кантате, Юбилате“ по БНР. Композитор, аранжор и оркестратор на рекламна музика към лейбъл Vst Dubai – Обединени Арабски Емирства, както и аранжор на камерен оркестър „Орфей“ гр. Перник и камерен оркестър на гр. Хасково. Композитор и музикален продуцент на българска поп-рок музика. Носител на първи, втори, трети и награди на публиката от български песенни конкурси.

Salt Lake City Artists – САЩ
Включващ повече от 300 певци в пет различни ансамбъла, SLCA е един от най-добрите американски обществени хорове. Хорът се фокусира върху класическа и  съвременна музика от различни стилове и култури и се радва на сътрудничество с други групи в общността. SLCA е възторжено аплодиран за своите иновативни концерти и лятна хорова програма и е обявен за един от най-добрите хорови ансамбли на САЩ. Мисията му е да насърчава изпълнението на хоровата музика чрез възпитаване и вдъхновяващи хорови певци, диригенти, композитори, вокални солисти и съпровождащи на всички нива чрез изпълнение на широка гама от музикални жанрове. От назначаването през 2004 г. на д-р Бради Аред като художествен директор и диригент, хорът се разраства като камерен хор, детски хор, ансамбъл на професионално ниво и женски хор, а през 2013 въвежда  мъжки хор и младежки хор.