Изявени млади инструменталисти от цяла България свирят в заключителния концерт от конкурса на „Кантус Фирмус“

21 септември 2021, София

Талантливи млади инструменталисти от цяла България ще се изявят пред столичната публика в предстоящия на 28 септември в зала „България“ заключителен концерт на Националния радиоконкурс за наградите на „Кантус Фирмус“. Деветте лауреати на състезанието подготвят програма с творби от Панчо Владигеров, Фредерик Шопен, Ефрем Цимбалист, Астор Пиацола, Камий Сенс-Санс, Николо Паганини, Жан-Батист Арбан и др. Публиката ще може да чуе яркия пианистичен талант Ивайло Василев,  победител в първа група, който ще изпълни виртуозния Трансцендентен етюд N.10 “Appassionata” от Ференц Лист. Едва на 13 години, Ивайло вече има завидна колекция от над 20 награди на международни конкурси в България, Русия, Гърция, Испания, Италия, Германия, Франция, Чехия, Финландия, Белгия, Великобритания, Казахстан и е свирил в емблематични зали, като Голямата зала на Московската консерватория, зала „П. И. Чайковски“ и Дома на музиката в Москва, Симфоничната капела на Санкт Петербург, залата на Филхармония Люксембург, Операта в Гент и др. Младият пианист е започнал обучението си при Емилия Канева, а от 2019 г. негов преподавател е проф. д-р Борислава Танева.
Победителите от втора група – дуото Лора Маркова – Сион Найман ще изпълнят части от Соната за цигулка и виолончело от Морис Равел. Ансамбълът  е сформиран едва преди година под ръководството на Даниела Черпокова в НМУ „Л. Пипков“ и вече е носител на Специалната награда на Фондация „Бохуслав Мартину“ от  конкурса на Чешкото национално радио „Концертино Прага“, а през този месец гостува на фестивала „Дворжак“ в Прага.
В програмата на 28 септември ще се изявят още Виктор Василев и Радослав Чиколов от НУМТИ „Добрин Петков“ – Пловдив, Ева Дончева и Стефан Славчев от НУИ „Добри Христов“ – Варна, Здравка Василева, родом от Свиленград и студентка в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив, Сион Найман като индивидуален участник и Наума Найман от НМУ „Л. Пипков“ в София.
Водещ на събитието ще бъде журналистът от Classic FM радио Георги Митов – Геми, който отразяваше всички етапи от състезанието, а наградите ще бъдат връчени от членовете на журито – Григор Паликаров (диригент), Георги Черкин (пианист), Людмил Ненчев (цигулар), Даниела Ханджиева (музиколог), Статис Карапанос (флейтист), както и от директора на „Кантус Фирмус“ Васил Димитров – инициатор за създаването на конкурса.
Националният радиоконкурс за млади инструменталисти бе организиран за първи път от „Кантус Фирмус“ с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ и в партньорство с Classic FM радио. Над 90 индивидуални участници и ансамбли от средните и висши музикални училища в България премериха сили в конкурса. Техните изпълнения, чрез аудио и видео записи, достигнаха до широката слушателска аудитория на радиото и спечелиха сърцата на меломаните.
Концертът на лауреатите е включен в програмата на „Европейски музикален фестивал“ 2021, който се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата и на Столичната община като част от Календара на културните събития на СО. Партньор е също и Софийската филхармония.
Билети за събитието могат да бъдат закупени на касата в зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com.