Националният конкурс „Кантус Фирмус“ 2022 излъчи победителите във ІІ-ри тур

Призовите отличия са за Владимир Меранлиев, Диана Чаушева, Наума Найман и Калина Андреева

31 май 2022, София

Вчера, 30 май се проведе ІІ-рият, решителен тур от Националния конкурс и академия за оркестър „Кантус Фирмус“ 2022 г. Събитието се организира за втора поредна година с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ и в партньорство с Classic FM радио. В надпреварата на този етап се състезаваха общо 25 кандидати, разпределени в три възрастови групи. Те бяха оценявани от компетентно жури в състав Веско Ешкенази, Григор Паликаров и Людмил Ненчев. Победител сред участниците от първата група стана 12-годишният цигулар Владимир Меранлиев от НУМСИ “Проф. П. Владигеров”, Бургас, следван от виолончелистите Дарин Ламбрев от НМУ „Л. Пипков“ в София, отличен с втора награда и Дария Русева от НУМТИ „Д. Петков“, Пловдив с трета награда.
Във втората възрастова група до 16 години журито взе единодушно решение да присъди две първи награди, които отиват при талантливите Диана Чаушева (цигулка) и Наума Найман (виолончело), постигнали равен брой точки. Третата награда в този раздел, при неприсъдена втора, е за виолончелиста Йоан Йовчев, като и тримата лауреати в групата са възпитаници на Софийското музикално училище.
В категория до 22-годишна възраст призовото място завоюва контрабасистката Калина Андреева, която е студентка в ІІІ курс от класа на проф. д-р Петя Бъговска в НМА „Проф. П. Владигеров“. Нейното ярко музикално дарование се проявява в различни сфери. Освен с класика, тя се занимава с народна музика, джаз, рок и фънк, свири на бас китара, композира и прави аранжименти. Другите две отличия спечелиха Момчил Пандев (виолончело) – втора награда и Георги Райчев (цигулка) – трета награда, също от Музикалната академия в София.
Любопитен момент от протичането на състезанието вчера се случи при прослушването на първата възрастова група. Цигулката на един от участниците беше силно разстроена заради динамичните температурни промени и нито малкият музикант, нито неговите близки успяха да се справят с капризните ключове на инструмента. Тогава Веско Ешкенази бързо се притече на помощ и само с няколко уверени жеста той постигна необходимото, за да може конкурсът да продължи. Така, като че ли неговата талантлива ръка даде стимул на изпълнителя, който уверено продължи участието си и се представи отлично пред комисията.
„Изключително сме щастливи с тези лауреати, избрани абсолютно заслужено и безапелационно“, сподели диригентът Григор Паликаров пред Classic FM радио. Той бе категоричен, че най-ярко и силно е било представянето на талантите от втора група, където и конкуренцията беше най-оспорвана. Именно затова журито взе решението да присъди Голямата награда на „Кантус Фирмус“ на победителките от тази категория Диана Чаушева и Наума Найман. Те ще имат възможност за солистична изява с Оркестъра на Класик ФМ радио в концерт в „Европейски музикален фестивал“ през 2023 година.
В следващите няколко седмици предстои определянето на още един приз – Специалната награда на Classic FM радио. Слушателската аудитория на медията ще има възможност да даде своя вот, след като на уебстраницата на радиото бъдат публикувани всички записи от ІІ-рия тур. Желаещите могат да гласуват за своите фаворити, а участникът с най-много точки от публиката ще получи специалното отличие – плакет и диплом.
„В конкурса участваха много талантливи млади хора, които продължават да ни радват със своите успехи и развитие“, сподели Веско Ешкенази. Той с нетърпение очаква третия етап от събитието – Академия за оркестър, която ще се проведе от 27 до 30 септември т.г. в София. В нея ще участват всички инструменталисти от ІІ и ІІІ група, достигнали до ІІ-рия тур, дори и да не са носители на награди. „Обучението на младите музиканти е насочено предимно към овладяване на инструмента, на техниката на свирене и към натрупване на солов и камерен репертоар, докато подготовката за работа в оркестър в много учебни заведения, дори и по света, липсва или е сравнително минимална“, сподели той. А практиката показва, че повечето изпълнители на струнни инструменти впоследствие се реализират именно в оркестър. Академията „Кантус Фирмус“ има за цел да даде на младежите възможност за натрупване на допълнителни умения, те ще могат да получат професионални съвети за работа в ансамбъл, да овладеят оркестров репертоар и да споделят огромния опит на Веско Ешкенази – дългогодишен концертмайстор на Концертгебау оркестър Амстердам. „Оркестърът е необятна територия и много се радвам, че започваме с тази академия“, каза още прочутият цигулар. Младите таланти ще участват в репетиции в състава на Оркестъра на Класик ФМ радио, ще работят също с концертмайстора Людмил Ненчев и ще представят заключителния концерт на 1 октомври 2022 в зала „България“ в рамките на „Европейски музикален фестивал“. Специално участие в събитието ще вземе и Веско Ешкенази, който ще свири като солист с някои от лауреатите в конкурса.