Лучано Ди Мартино

„Италианският диригент Лучано Ди Мартино осъществи блестящ дебют в Израелската опера“. Opera News, Jehoash Hirshberg

Лучано Ди Мартино е известен с голямата си компетентност в областта на италианския оперен репертоар, както и на симфоничния репертоар, от бароковата до съвременната музика.
Ди Мартино завършва дирижиране в Хамбургския университет за музика и театър в класа на проф. Клауспетер Зайбел. От 1993 до 1996 г. се усъвършенства в Музикална академия Киджана в Сиена, в курсовете на Валери Гергиев, Иля Мусин и Мюнг-Вун Чунг.
Дебютира като диригент през 1996 г. с Хамбургския симфоничен оркестър, интерпретирайки симфонични произведения на Франц Бервалд, Ларс-Ерик Ларсон и Хуго Алфвен.
Участвал е като гост-диригент в концерти със симфоничните оркестри на Солун, на провинция Малага, на Сицилия, на Оркестъра на Класик ФМ радио, на СО на БНР, както и с оркестрите на Солинген, Тимишоара, Хамбург, Любек, Нюрнберг, Новосибирск, Катовице, Баден-Баден и на областта Марке в Италия.
През април 2008 г. дирижира „Травиата“ в Щаатсопер Хамбург, като продължава да сътрудничи интензивно като гост-диригент с този оперен театър. Освен оперни спектакли, през 2014 г. дирижира представления на балета „Малката русалка“ по музика на Лера Ауербах, с Hamburg Ballett Company и хоерографията на Джон Ноймайер. През март 2016 е отново на подиума на Щаатсопер Хамбург със спектакли на „Луиза Милер“ от Верди.
През 2012 г. осъществява с голям успех новата продукция на „Мадам Бътерфлай“ на Пучини в Израели Опера в Тел Авив.
През 2011 г. е избран за член на артистичния съвет на международния конкурс Grand Prix Tonali Хамбург; през август 2012 г. е поканен да дирижира заключителния концерт на конкурса с Хамбургския симфоничен оркестър.
През 2010 г., по покана на маестро Валери Гергиев, Ди Мартино дирижира в Марийнски театър в Санкт Петербург новата постановка на „Атила“ от Верди, в рамките на прочутия фестивал „Звезди на белите нощи“. След това дирижира там и „Аида“, „Дон Карлос“, Сонамбула“ , „Палячи“ и ораторията „Елия“ от Менделсон. През януари 2011 г. Марийнски театър му поверява новата продукция на „Любовен еликсир“, с участието на Анна Нетребко и Ервин Шрот.
През 2004 г. дирижира в Софийската национална опера големия концерт, посветен на деветдесетата годишнина от рождението на Борис Христов, а през юни 2006 г. – Реквиема на Верди, в памет на Гена Димитрова.
Българската национална телевизия записва и излъчва някой от най-важните музикални събития, дирижирани от него, между които концерти с Гена Димитрова, Анна Томова-Синтова, Александрина Милчева, Пепе Ромеро, Летисия Морено, Уто Уги и Максим Венгеров.
Дирижирал е „Травиата“ и „Кармина Бурана“ в театъра Мегарон в Солун; „Тоска“ в театър Луксор в Ротердам, „Отело“ и „Тоска“ в операта в Новосибирск, „Бохеми“ в Ню Брунсуик, „Лучия ди Ламермур“ в Минеаполис, „Вълшебната флейта“ и „Дон Жуан“ в операта в Нюрнберг.
От 2000 до 2004 г. Ди Мартино е музикален директор на Държавна опера Стара Загора, а от 2013 г. и в момента е артистичен директор и заместник директор на Държавната опера в Пловдив, град, избран за „Европейска столица на културата 2019“.