СУИНГ И РОК ЩЕ РАЗТЪРСЯТ ЗАЛА „БЪЛГАРИЯ“

Оркестърът на Класик ФМ радио представя програма с хитове на Глен Милър и Бени Гудман с участието на танцьори от трупата на Нешка Робева

7 май 2015, София
След по-малко от седмица столичната зала „България“ ще бъде оживена от суинг танци в програмата „ПИАНО И ДЖАЗ“ на Оркестъра на Класик ФМ радио. Концертът, в който са събрани популярни пиеси от златните години на джаза, ще се състои на 13 май от 19:30 ч. Той е финалното събитие за сезона от цикъла „Музиката на Америка“, представен от агенция „Кантус Фирмус“ и фондация „Америка за България“.
По-възрастните столичани още помнят, че в миналото зала „България“ се е ползвала и като място за танци. Столовете за публиката са се прибирали покрай стените и под звуците на оркестъра, са били изпълнявани модерните за тогава танци. С лека закачка към тази отминала практика, Оркестърът на Класик ФМ радио ще представи програма с някои от най-големите хитове от 30-те и 40-те години на миналия век – епохата на суинга. Пиеси като In the mood, Moonlight Serenade, Sing, Sing, Sing и Begin the Beguinе, изпълнявани от оркестрите на Глен Милър, Бени Гудман и Арти Шоу ще припомнят на публиката великолепието на тази музика. За пълно потапяне в атмосферата, организаторите са поканили и три танцови двойки от трупата на Нешка Робева – “National Art”, които ще покажат професионално изпълнение на класическия суинг и рокендрол. Оркестърът на Класик ФМ радио ще се трансформира до биг бенд под диригентската палка на Франсиско Ноя – един от големите специалисти за оркестрови джаз програми в САЩ. Ноя е преподавател в колежа „Бъркли“ в Бостън и през декември 2014 г. дирижира с голям успех прочутия оркестър Boston Pops.
В програмата на концерта има и още една атракция за публиката – гостуването на пианиста Марио Пармисано, който от 1993 година свири с Ал Ди Меола. Той ще представи своя аранжимент на уникалния цикъла „Годишните времена на Буенос Айрес“ от Астор Пиацола. Пармисано си е партнирал и с други големи имена на джаза като Чик Кърия, Хърби Хенкок, Стив Гад, Джон Патитучи, Питър Ърскин, Антъни Джексън, Пино Паладино, Ману Каче и др. Участвал е в над 2000 концерта по целия свят.
Билети за концерта можете да намерите ТУК.