Американската цигуларка Елизабет Питкерн записа два концерта с Оркестъра на Класик ФМ радио

Притежателката на червената цигулка Stradivarius Red Mendelssohn ще издаде компактдиск с творби от Бетовен и Брух

27 май 2015, София
Музикантите от Оркестъра на Класик ФМ радио прекараха празника на българската просвета и култура в работна атмосфера. Американската цигуларка Елизабет Питкерн, която от няколко дни е в България, осъществи в края на миналата седмица записите за своя нов компактдиск. Тя избра българските музиканти, които да й партнират в интерпретацията на един от най-забележителните цигулкови концерти – този на Лудвиг Ван Бетовен. Записите бяха реализирани в студиото на Българското национално радио, а на пулта бе обичаният от публиката диригент Максим Ешкенази
През този сезон Елизабет Питкерн гостува с голям успех в цикъла „Музиката на Америка“, организиран от агенция „Кантус Фирмус“ и фондация „Америка за България“. Веднага след забележителния концерт, който тя изнесе на 30 януари в зала „България“, Елизабет направи и студийни записи на творбата, изпълнена с много вдъхновение пред столичната публика – Концерт за цигулка и оркестър в сол-минор от Макс Брух. Предстои издаването на двата записа, които Елизабет направи с българските музиканти.
Цигуларката е възхитена от работата си с Оркестъра на Класик ФМ радио: „Те са изключително добросъвестни, чистосърдечни и с топло отношение, и изразяват музиката буквално от сърце”, казва за оркестъра Елизабет Питкерн. „С Максим Ешкенази сме приятели от 15 години, когато учихме заедно в Америка. Неговата енергичност и талант веднага правят впечатление.“ споделя още цигуларката.
По време на престоя си в София Елизабет Питкерн посети концерта на ансамбъл „Софийски солисти“ от Европейския музикален фестивал със солист Георги Черкин. Тя поздрави изпълнителите и изрази възхищение от аранжиментите, направени от Георги на цикъла „Годишните времена“ от Чайковски, които прозвучаха премиерно на концерта.
Веднага след завръщането си в САЩ Елизабет ще продължи работата си в лятната музикална школа Luzerne Music Center Festival в щата Ню Йорк, на която тя е президент, директор и художествен ръководител.
Елизабет Питкерн започва да свири на 3-годишна възраст и дебютира на сцената на 14 години. Тя учи при видния професор по цигулка Робърт Липсет в Университета на Южна Калифорния. По-късно тя преподава там в продължение на десет години. Участник в Marlboro Music Festival, Елизабет Питкерн изпълнява камерна музика с членове на струнните квартети „Джулиард“ и „Гуарнери“. Цигуларката дебютира в Ню Йорк през 2000 година с New York String Orchestra в Alice Tully Hall (Линкълн център) и е свирила като солист с Оркестъра на Филаделфия. Елизабет е известна като притежателката на цигулката Stradivarius Red Mendelssohn от 1720 г., инструментът, който има забележителна история и уникални звукови качества. Тази цигулка вдъхновява режисьора Франсоа Жирар за създаването на филма „Червената цигулка“, отличен с „Оскар“, а също и композитора Джон Корилиано за написването на изключителната музика към същия филм. Елизабет получава цигулката като подарък от своя дядо, който купува инструмента на търг през 1989 година.