Изявена испанска цигуларка гостува през октомври в „Концертмайсторите“

Летиция Морено, наречена от пресата „новата Марта Аргерих на цигулката“ открива сезона на Оркестъра на Класик ФМ радио

16 юни 2015 г., София
Темпераментната испанска цигуларка Летиция Морено ще гостува през есента като солист в проекта „Концертмайсторите“, организиран от музикална агенция „Кантус Фирмус“. На 16 октомври тя ще свири на сцената на зала „България“ заедно с музикантите от Оркестъра на Класик ФМ радио под диригентството на Лучано Ди Мартино. Това ще бъде първият концерт на оркестъра за сезон 2015/2016. Билетите за събитието са в продажба от днес, 16 юни, като първите 100 билета ще бъдат на промоционална цена. Продажбата е само в офиса на „Кантус Фирмус“ на ул. П. Волов №3 с работно време 10:00 – 17:00 ч. и онлайн ТУК. Проектът „Концертмайсторите“ е финансиран от Столична програма „Култура” на Столичната община за 2015 г. Гостуването на Летиция Морено се осъществява с любезното съдействие на Посолството на Испания в България, Институт „Сервантес“ и в сътрудничество с Програмата за интернационализация на испанската култура на АС/Е. (Acción Cultural Española /Испанско културно действие/ e обществена организация, която се занимава с популяризирането на културното наследство на Испания чрез изложби, конференции, лекции, филми, кино, музика, аудиовизуални продукции и др.)
Летиция Морено гостува за втори път в България, след като през 2008 година тя се представи с голям успех у нас също в цикъла «Концертмайсторите». За изминалите 7 години нейната кариера се разви изключително бързо, като през 2012 г. тя бе отличена с наградата ECHO в категория „Изгряваща звезда“. Родена през 1985 г. в Мадрид, Морено е ученичка на легендарния проф. Захар Брон, а също на Максим Венгеров и проф. Дейвид Такено в Гилдхол скул в Лондон. Участвала е и в майсторските класове на легенрадния Мстислав Ростропович.
„Новата Марта Аргерих на цигулката“ – така пресата нарича младата цигуларка след изпълнението й на цигулков концерт оп.99 от Дм. Шостакович. „Тя притежава изяществото на фламенко танцьорка, силния характер на андалуските певци и изпепеляващия поглед на героиня на Алмодовар“, пише за нея Le Figaro през 2014 г. Сред най-интересните й изяви през последните месеци са концерти с диригентите Андрей Борейко, Андрес Ороско-Естрада и Зубин Мета. Летиция има покани за концерти от звездите на диригентския подиум Густаво Дудамел и Валери Гергиев. Предстои й турне в Китай с диригента Еса-Пека Салонен и „Камерен оркестър Густав Малер“. Наскоро цигуларката направи голямо турне в Италия, Русия и Великобритания с диригент Юрий Темирканов и Филхармонията на Санкт Петербург. С този оркестър и диригент Летиция Морено осъществи записите за своя албум с музика на Шостакович, издаден от престижната компания „Дойче Грамофон“ през ноември 2014 г.
През март 2015 г. Летиция Морено дебютира с успех в САЩ, където изнесе концерти с Националния симфоничен оркестър под диригентството на Кристоф Ешенбах.