Джаз проект по музика на Й.С. Бах във фестивала Sofia Jazz Peak

Италианският цигулар Лука Чарла представя иновативния концерт Bach into Myself на 13 април в Sofia Live Club

5 април 2016, София
Иновативен джаз проект по музика на Й. С. Бах ще бъде представен на фестивала Sofia Jazz Peak след седмица. Концертната програма Bach into Myself на италианския цигулар Лука Чарла ще чуем за първи път в България на 13 април. С този концерт Чарла отдава почит към един от любимите си композитори – Йохан Себастиан Бах. Той претворява музиката на великия бароков майстор, като използва елементи на джаз, класика, съвременно творчество и импровизация. В програмата Bach into Myself са включени също оригинални композиции от самия изпълнител и творби на други автори, които са повлияни от Бах – Ейтор Вила-Лобос и Астор Пиацола. С магическия звук на своята цигулка Лука Чарла ни кани на едно уникално музикално пътуване. Концертът ще се състои в Sofia Live Club от 20:00 ч. и се провежда в сътрудничество с Италианския културен институт.
„Един от най-интересните цигулари на международната сцена в днешно време, който е способен да преминава в различните жанрове, без изобщо да загуби безупречния си стил”, пише италианският вестник „Ла Република“ за Лука Чарла. Роден в Тремоли (Италия), Лука Чарла следва във Fiesole School of Music и Scuola di Alto perfezionamento в Салуцо. През 1996 година заминава за САЩ, където учи в Университета на Индиана и се занимава с джаз музика при Дейвид Бейкър. В последствие той завършва докторска степен по музика в Университета на Аризона, където преподава цигулка няколко години. Лука Чарла е носител на награди от няколко международни конкурса, а през 1999 г. е отличен с престижното отличие Chamber Music America. През годините на своята кариера Чарла е работил с музиканти като Грег Коен, Крис Джарет, Даниеле Сепе, Джошуа Бел, Едгар Майер, Антъни Фернандес, Лучано Берио, Лело Парети, Фабрицио Босо, Феручо Спинети и др. Записвал е за няколко известни звукозаписни фирми, след което основава Violipiano – продуцентска компания, с която осъществява своите уникални проекти. Наскоро той издаде последния си албум ViolinAir, представен в Рим в Auditorium Parco della Musica.
Проектът Bach into Myself се включва и в програмата на „Европейски музикален фестивал“, организиран от музикална агенция „Кантус Фирмус“, като част от Календара на културните събития на Столичната община за 2016 г. Съорганизатор е Министерството на културата на Р. България. Фестивалът се провежда под патронажа на Румяна Бъчварова, вицепремиер на Р. България и на Йорданка Фандъкова, кмет на София.
Билетите за концерта Bach into Myself са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com. Билети за концерта могат да бъдат закупени и на мястото на събитието 1 час преди концерта.