„Европейски музикален фестивал“ и Къща музей „Панчо Владигеров“ организират майсторски клас на цигуларя Светлин Русев

Заключителният концерт е на 27 май от 19:00 ч. в Полския институт

17 май 2016 София. Майсторски клас на изявения български цигулар Светлин Русев ще се проведе в рамките на „Европейски музикален фестивал“ 2016. Събитието се организира по инициатива на Държавния културен институт Къща музей „Панчо Владигеров“ в София и ще започне навръх празника на българската просвета и култура – 24 май. В продължение на три дни Светлин Русев ще работи с 12 талантливи млади цигулари. По изрично негово настояване не са поставени възрастови ограничения или препоръки за репертоара. Интересът към проявата е много голям и местата бързо са запълнени. Активните участници в майсторския клас са на възраст от 9 до 28 години. Записали са се голям брой ученици от Националното музикално училище „Л. Пипков“, но има също студенти от Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров” и Нов български университет, както и музиканти от Македония и Германия. Предложените от младите цигулари пиеси са от различни стилове и епохи (от Бах до Владигеров). Занятията ще се проведат в Къщата музей „Панчо Владигеров“ на ул. Якубица №10. Най-изявените участниците ще получат възможност да се представят пред публика на заключителния концерт, който ще се състои на 27 май от 19:00 ч. в залата на Полския институт в София (ул. Веслец № 12). Корепетитор на майсторския клас и заключителния концерт ще бъде пианистката Ивелина Казанджиева. Събитието се провежда в сътрудничество с Френския културен институт и Полския институт.
Цигуларят Светлин Русев има изключително успешна кариера на солист и камерен музикант. От 2005 г. той е концертмайстор на Филхармоничния оркестъра на Френското национално радио. Паралелно с това той се занимава активно и с преподавателска работа като професор по цигулка в Националната консерватория в Париж. Светлин Русев е забележителен интерпретатор на българска музика и особено на творбите на Панчо Владигеров. През 2015 година той реализира компактдиск със запис на Първия цигулков концерт на композитора.
„Европейски музикален фестивал“ е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2016-та година, а съорганизатор на събитието е Министерството на културата на Р. България. Фестивалът се провежда под патронажа на Румяна Бъчварова, вицепремиер на Р. България и на Йорданка Фандъкова, кмет на София.
Билети за заключителния концерт на майсторския клас могат да бъдат закупени на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и на Ticketsbg.