БЪЛГАРКА ВОДИ СВЕТОВНИ ТАНГО-МУЗИКАНТИ У НАС

8 април 2014 г., София
Вчера в София пристигна прочутата българска пианистка Мария Мартинова, създател и водач на ансамбъла за танго-музика „Тангуарда“. Пианистката ще представи програмата „Танго без граници“ в Европейския музикален фестивал на 9 април от 19:30 ч. в столичната зала „България“. В концерта ще вземат участие световноизвестният аржентински изпълнител на бандонеон Марсело Нисинман, изявеният холандски цигулар Даниел Роуланд и един от най-търсените европейски контрабасисти Винфрид Холценкамп. Допълнителна атракция в програмата ще внесе и присъствието на танцьорите Селин Руис и Жереми Бребар от Франция.
“Европейски музикален фестивал”, представен от агенция „Кантус Фирмус“, е част от календара на културните събития на Столичната община и на Министерството на културата за 2014 г. Фестивалът се организира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019, със съдействието на Столичната община и Министерството на културата на Р. България.
Артист с многостранен талант, Мария Мартинова има активна кариера на солов и камерен изпълнител на класическа музика. Тя е възпитаник на Джулирад скул в Ню Йорк и Кралската музикална академия в Лондон. Живее в Белгия и е концертирала на множество престижни световни сцени като Концертгебау, Амстердам, St. Martin-in-the Fields в Лондон, Alice Tully Hall, Ню Йорк и др. Още от ранна възраст Мария проявява интерес и към тангото и се занимава професионално с танци. Специализира танго–музика в Ротердамската консерватория. През последните няколко години тя се утвърждава като един от най-атрактивните артисти на европейската танго–сцена и работи с музиканти като Густаво Бейтелман, Алфредо Маркучи, Пабло Агри, Хавиер Коен, Хуан Карлос Куачи, Виктор Вилена (Gotan Project).
Ансамбъл „Тангуарда“, създаден от пианистката през 2007 г., бързо се нарежда след водещите групи в жанра. Мария Мартинова се изявява и като професионален танцьор.
“Тангото е среща на много различни видове музика, които присъстват много силно и равностойно в него” споделя Мартинова. “Освен това, докосва, предизвиква и описва всички възможни емоции, през които човешката душа минава – щастието, мъката, любовта, неконтролируемата омраза, тъгата, меланхолията, хуморът..”, допълва още Мартинова.
Програмата „Танго без граници“ на 9 април е съставена от пиеси на известни автори на танго-музика: Астор Пиацола, Освалдо Тарантино, Агустин Барди, Антонио Агри и др. Част от аранжиментите са направени от Марсело Нисинман. Ще бъде изпълнена и неговата авторска пиеса Hombre Tango.