Европейски музикален фестивал

концерти

Дата: от 15.04.2023 до 15.11.2023

Място: зала "България", Аула на СУ "Св. Кл. Охридски", Централен военен клуб

Старт: 19:30h

„Европейски музикален фестивал” e създаден през 2001 г. Форумът има за цел да представи на столичната публика изявени български и световни звезди от сферата на класическата музика. В програмата се търси многообразието на жанрове и видове музика. Съчетаването на различни подходи към класическата музика обогатява познанията на публиката. С всяко следващо издание фестивалът реализира на практика идеята за запазване на ценностите от миналото и оживяването им в нова епоха. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Найджъл Кенеди, Ричард Клайдерман, Миша Майски, Гидон Кремер, Пинкас Цукерман, Давид Валтер, „Солисти Венети” с диригент Клаудио Шимоне, ансамбъл „Кремерата Балтика”, „Цукерман чембър плейърс”, Камерен оркестър „Концертгебау”, Литовски камерен оркестър, „Московски виртуози”, Симфоничен оркестър на Москва “Руска филхармония” с диригент Дмитрий Юровски, Будапещенски камерен оркестър и много други. Сред българските изпълнители, участници във фестивала блестят имената на Мила Георгиева, Веско Пантелеев — Ешкенази, Светлин Русев, Людмил Ангелов, Александрина Пендачанска, Орлин Горанов, Пламена Мангова, Елин Колев и др.
“Европейски музикален фестивал” е носител на три сертификата за качество от платформата „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ на Европейската фестивална асоциация.
През 2015 форумът е отличен с Наградата на Столична община в област „Музика” за ярки постижения в областта на културата, а през 2019 г. същата награда е присъдена съвместно на “Кантус Фирмус” и Софийската филхармония за концерта, с който бе открито 19-то издание на фестивала.

зала "България", Аула на СУ "Св. Кл. Охридски", Централен военен клуб

Двадесет и третото издание на „Европейски музикален фестивал“ ще се проведе в София в периода април-ноември 2023 г. В програмата са поканени артисти от Унгария, САЩ, Белгия, Германия, както и изявени български солисти и ансамбли. Коцертите обхващат широк стилов диапазон от симфонична и камерна музика, танго, танцови събития и филмова музика, които ще допринесат за активния културен живот на столичния град.