МУЗИКА ЗА ТРОМПЕТ И ОРГАН С МУЛТИМЕДИЯ ЗА ВЕЛИКДЕН

На 15 април в Европейския музикален фестивал ще свирят полските музиканти Мачей и Алиция Фортуна с визуализация на VJ Pillow

13 април 2014 г., София
В седмицата преди Възкресение Христово, Европейският музикален фестивал кани софиянци на великденски концерт. На 15 април зала „България“ ще бъде огласена от звуците на тромпет и орган в изпълнение на полските музиканти Мaчей и Aлиция Фортуна. Музикалната програма ще бъде придружена с уникална авторска визуализация на Павел Випих, известен с артистичното име VJ Pillow. Събитието се организира съвместно от музикална агенция „Кантус Фирмус“ и Полския институт в София, със съдействието на Министерството на културата на Р. България и Столичната община, в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата през 2019.
Maчей Фортуна е известен полски тромпетист, композитор и аранжор, който създава собствен музикален език, разширява звуковата палитра на своя инструмент, но и експериментира с други музикални жанрове. Използва широко live electronics, режисира мултимедийни концерти и видеопродукции. Мачей Фортуна е доктор на изкуствата, магистър по право, музикален продуцент и ръководител на музикално издателство. Преподава в Музикалната академия в Познан и има десет компактдиска с авторска музика.
Aлиция Фортуна започва да свири на пиано на 5 години. И макар, че на 14-годишна възраст избира за основен инструмент валдхорната, до сега продължава със страст да свири на пиано и орган, което допринася за раждането на съвместния проект с Мачей Фортуна „Музика за тромпет и орган“. Завършила е Музикалната академия в Познан и има участия в многобройни концерти и музикални проекти.
Музиката за тромпет и орган на Мачей Фортуна е пространствена, изпълнена със светлина и завладяваща интимност. Нейната пространственост позволява изграждането на сложни партии на тромпета, и на голяма доза органови импровизации. В тази изключителна звукова действителност можем да усетим елементи на етномузика или литургична следа. Композициите на Фортуна в голяма степен се опират на мотиви от литургичната органова музика от късното средновековие.
Първите прояви на Павел Випих (VJ Pillow) като VJ започват през 2010 г., по време на цикъла “We Want You”, с електронна музика, на които е съорганизатор. Година по-късно той основава аудиовизуален дует “Steve Nash & VJ Pillow”, за който подготвя авторска програма, представяна по-късно на редица фестивали и артистични събития. Любител на електронната музика, той допълва редица прояви и сътрудничи на много изтъкнати артисти. Сътрудничи на лейбъла We Are Your Music Mate, в който отговаря за имиджа на фирмата и е главен VJ. През 2013 г. започва съвместната му работа с Мачей Фортуна върху проект с музика processingbop и по програмата Музика за тромпет и орган (авторски визуализации, вдъхновени от тематични картини).
Концертът на 15 април от Европейския музикален фестивал е с безплатен вход. Покани с места могат да бъдат получени от касата на „Кантус Фирмус“ във фоайето на зала „България.