ТЕОДОСИЙ СПАСОВ И СВЕТОВНИ ПОЛСКИ ДЖАЗ МУЗИКАНТИ ГОСТУВАТ В СОФИЯ ДЖАЗ ПИК

На 28 април полският саксофонист Гжех Пьотровски представя проекта WORLD ORCHESTRA с участието и на „Български гласове – Ангелите“

22 април 2014 г., София
Уникалният етно-джаз музикант Теодосий Спасов ще бъде българската звезда в мащабния концерт от феста Sofia Jazz Peak, организиран от агенция „Кантус Фирмус” и Полският институт в София, с подкрепата на Столичната община и Министерството на културата на Р. България. На 28 април в зала „България“ за първи път в София ще бъде представен забележителният музикален проект WORLD ORCHESTRA – GRZECH PIOTROWSKI. Концертът събира на една сцена музиканти от Полша и България, които ще смесят древни традиции от различни култури и ще потърсят тяхното съвременно звучене. Тази програма ще накара слушателите да пътуват от древните корени на музиката до звука на бъдещето. Заедно с Гжех Пьотровски, който е саксофонист и диригент, в проекта „Световен оркестър“ участват още полските музиканти Марчин Вашилевски (пиано), Себастиан Випих (бас), Роберт Лути (ударни) и Atom String Quartet. От българска страна заедно с Теодосий Спасов ще им партнира женски хор „Български гласове – Ангелите“ с диригент Георги Петков и струнен квартет от Оркестъра на Класик ФМ радио. Концертът е включен в рамките на „Европейски музикален фестивал“, в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019 г. Събитието се организира и в чест на 65-ата годишнина на Полския институт в София.
Пьотровски е голям почитател на Теодосий Спасов. Той се възхищава от него още от 1997 г., когато на фестивала „Джаз на Одер” младият Гжех печели награда, а в основната програма на фестивала участва българският кавалджия, вече признат авторитет. Срещат се отново през 2000 година, когато групата на Гжех „Алхимик“ свири в зала 1 на НДК, като подгряваща програма преди изявата на великия китарист Ал Ди Меола. След това Теодосий прави турне в Полша, а през 2012 г. проектът WORLD ORCHESTRA – GRZECH PIOTROWSKI с участието на Теодосий, гостува с голям успех във Варна на Европейския музикален фестивал.
Гжех Пьотровски е един от най-талантливите и самобитни полски джаз изпълнители. Неговата музика съчетава елементи на джаз, етно, world, нов импресионизъм, фолклор. Тя създава уникална звукова картина, която стига до корените на музиката, прастарата импровизация от времената, когато музиката не е била записвана с ноти. „Проектът на Гжех е уникален по своето съдържание.“, споделя Тедосий Спасов. „Това е наистина съвременен поглед в световната музика. Такъв род проекти се реализират трудно и за софийската публика ще бъде уникална възможност да чуе тази програма“, казва още Спасов.
Билети за концерта WORLD ORCHESTRA – GRZECH PIOTROWSKI могат да бъдат закупени от касата на „Кантус Фирмус“ във фоайето на зала „България“ и на www.ticketsbg.com