СОФИЙСКИ КАМЕРЕН ХОР „ВАСИЛ АРНАУДОВ“ ПЕЕ МЮЗИКЪЛИ В ЕВРОПЕЙСКИЯ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ

22 април 2014 г., София
„Музикален коктейл” се нарича концертната програма, с която Софийски камерен хор „Васил Арнаудов” ще участва в тазгодишния „Европейски музикален фестивал”. Тя ще бъде представена два пъти, като първата изява на хора ще бъде на 23 април в концертната зала на Националното музикално училище от 19:30 ч. Основната част от „коктейла” представляват откъси от популярни мюзикъли – сред тях са шедьовърът на Ендрю Лойд Уебър „Котките”, както и американските хитове „Южен пасифик” от Р. Роджърс, „Уестсайдска история” на Ленард Бърнстейн и „Чикаго” от Джон Кандер, към които се добавя и по-новото заглавие „Wicked” от Стивън Шварц, който е работил за много продукции на „Дисни”. Друга основна част от програмата на хора са няколко пиеси от европейските романтици. Много мелодична красота и празнично настроение носят трите канцони на Джоакино Росини „Надежда, Вяра, Обич”, които ще изпълни хорът. Освен тях в програмата присъстват още ария из операта „Дама Пика” от Чайковски и най-известната пиеса на френския композитор Жан-Пол Мартини „Любовно удоволствие”. В почти всички изпълнения ще има участие на солисти, подбрани от състава на хора. Концертът ще започне с четири песни от млади съвременни композитори – Михаел Бойесен, Витаутас Мишкинис, Франческо Милита и българската авторка Валентина Добрева. Концертът е посветен на 40-годишнината от създаването на Дом на културата „Средец“, където хорът провежда своите репетиции. С програмата „Музикален коктейл” Софийски камерен хор „В. Арнаудов” ще участва в Четвъртия световен фестивал на мюзикъла, който се провежда в Солун от 25 до 28 април.
На 15 май Софийски камерен хор „Васил Арнаудов“ ще представи програмата „Музикален коктейл” и в концертната зала на Общински културен институт „Надежда”. Концертът там ще започне в 19:00 ч., и в него ще участват и музикантите от оркестър „Симфониета „София”, ръководени от Свилен Симеонов.
И двата концерта на Софийски камерен хор в Европейския музикален фестивал са с безплатен вход. Покани с места могат да бъдат получени от касата на „Кантус Фирмус“ във фоайето на зала „България“.
“Европейски музикален фестивал”, представен от агенция „Кантус Фирмус“, е част от календара на културните събития на Столичната община и на Министерството на културата за 2014 г. Фестивалът се организира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019, със съдействието на Столичната община и Министерството на културата на Р. България.