ИНТЕГРАЛНО ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МОЦАРТОВИТЕ ЦИГУЛКОВИ КОНЦЕРТИ В ЕВРОПЕЙСКИЯ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ

Евгения-Мария Попова (цигулка) и Димитър Пенков (виолист и диригент) ще свирят с Оркестъра на Класик ФМ радио на 14 май и на 3 юни

30 април 2014 г., София
Интегрално изпълнение на петте цигулкови концерта на Волфганг Амадеус Моцарт ще бъде представено в програмата на тазгодишния „Европейски музикален фестивал“, организиран от „Кантус Фирмус“ със съдействието на Министерството на културата и Столичната община. В два концерта, които ще се състоят в столичната зала „България“, съответно на 14 май и на 3 юни, цигуларката Евгения-Мария Попова ще покаже своята интерпретация на моцартовите шедьоври. Ще й партнират опитните музиканти от Оркестъра на Класик ФМ радио, а на пулта ще застане виолистът Димитър Пенков, който през последните години се изявява и като диригент.
Идеята за цикъла е на виолиста Димитър Пенков, който от 30 години развива своята кариера в Германия. Той е слушал цигуларката Евгения-Мария Попова още преди заминаването си от България, когато тя прави първите си стъпки на голяма сцена. Двамата музиканти се срещат отново преди няколко години и Димитър Пенков открива в лицето на Евгения-Мария най-точния партньор за осъществяването на интеграла. Идеята намира подкрепа и от динамичния Оркестър на Класик ФМ радио, който за първи път ще участва в цялостна серия от концерти с моцартова музика.
На двата концерта премиерно ще бъдат изпълнени авторски каденци на големия джаз-майстор Антони Дончев. Каденцата е специален солов епизод в класическия концерт, която дава възможност на изпълнителя да покаже своята виртуозност и майсторство. Самият Моцарт не е писал каденци за повечето от своите концерти, а често е импровизирал, което правят изпълнителите и през следващите епохи. Обмисляйки идеята за цикъла Димитър Пенков и Евгения-Мария Попова се стремят да открият съвременното звучене на класиката и поръчват каденците на Антони Дончев, заради неговия уникален композиторски стил.
На 14 май публиката ще чуе Концертите за цигулка №1, 2 и 3, а на 3 юни цикълът продължава с Концерти №4 и 5, както и със Симфония – концертанте за цигулка, виола и оркестър. В последната творба виолистът Димитър Пенков ще се изяви като солист и диригент, което е една от най-трудните музикантски задачи.
“Европейски музикален фестивал” е част от календара на културните събития на Столичната община и на Министерството на културата за 2014 г. и се организира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019.
Билети за концертите на 14 май и 3 юни могат да бъдат закупени от касата на „Кантус Фирмус“ във фоайето на зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com.