СТУДЕНТИ ОТ НАЦИОНАЛНАТА МУЗИКАЛНА АКАДЕМИЯ С КАМЕРЕН КОНЦЕРТ В ЕВРОПЕЙСКИЯ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ

Фарадж Акбаров, Александър Иванов, Теодора Атанасова и Симеон Златков свирят на 20 май в камерна зала „България“ творби от Менделсон, Стравински, Пипков и Пиацола

12 май 2014 г., София
Четирима талантливи студенти от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ ще вземат участие в тазгодишното издание на „Европейски музикален фестивал“, организиран от „Кантус Фирмус“ със съдействието на Министерството на културата и Столичната община. Младите изпълнители Фарадж Акбаров (кларинет), Александър Иванов (цигулка), Теодора Атанасова (виолончело) и Симеон Златков (пиано), които са нарекли своя ансамбъл „3/4“ – (Три/четвърти), ще представят програма с творби от Менделсон, Стравински, Пипков и Пиацола на 20 май (вторник) от 19:30 ч. в камерна зала „България“. Европейският музикален фестивал е част от календара на културните събития на Столичната община и на Министерството на културата за 2014 г. и се организира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019. Концертът се организира и с подкрепата на НМА „Проф. Панчо Владигеров“.
Студентите от камерния ансамбъл „3/4“ работят заедно от 2012 година под ръководството на изтъкнатия български цигулар проф. Ангел Станков. Името на ансамбъла идва от различните формации, в които работят младите музиканти – най-често като трио, а също така и като квартет. Всеки един от изпълнителите носи собствена индивидуалност и артистичност, но обичта към музиката и ентусиазмът им за работа ги сплотяват и ги правят едно цяло. Техният талант и трудолюбие вече са получили високи оценки от професионалистите. Ансамбълът е лауреат на Международния конкурс за изпълнение на немска и австрийска музика „М.A.G.I.C”, Бургас, Международния конкурс за камерна музика „Ротари Клуб”, Одрин и Международния конкурс „Музиката и земята“, София. През 2014 г. младите музиканти изнасят концерт в Московската консерватория по повод 115-та годишнина от рождението на Панчо Владигеров. През м. април 2014 г. ансамбълът стана част от проекта на SBAC (Швейцарско-Българската асоциация за култура), осъществявайки световна концертна премиера на четири произведения от български и швейцарски композитори. През август тази година младите музиканти ще участват в Международната лятна академия ISA в Австрия, за която спечелиха стипендия.
За изявата си в Европейския музикален фестивал камерният ансамбъл „3/4“ ще представи творби от различни епохи и стилове: клавирни триа от Ф. Менделсон – Бартолди и Любомир Пипков, камерната сюита „История на войника“ от Игор Стравински и класическо танго с цикъла „Годишните времена“ от Астор Пиацола.
Клавирното трио №1, оп. 49 на Менделсон е една от най-популярните му камерни композиции. След като чул за първи път творбата, големият немски композитор и музикален критик Роберт Шуман, определя Менделсон за „Моцарт на 19-ти век“. Клавирното трио на Любомир Пипков, което също е част от програмата за концерта на 20 май, е написано през 1930 година, когато авторът е студент в Париж (Ecole Normale de Musique). Интересна част от програмата е също камерната сюита „История на войника“ от Игор Стравински, направена от самия композитор за кларинет, цигулка и пиано през 1919 г., една година след премиерата на оригинала, създаден за по-голям състав и четец. Концертът на младите музиканти ще завърши със забележителния танго цикъл Estaciones Porteñas (Годишните времена на Буенос Айрес) от Астор Пиацола, написан между 1965 и 1970 година.
Билети за концерта на 20 май от програмата на Европейския музикален фестивал могат да бъдат закупени от касата на „Кантус Фирмус“ във фоайето на зала „България“ и онлайн на TicketsBG.