АНСАМБЪЛ TUTTI SOLI ОТКРИВА НЕПОЗНАТИЯТ ГЕОРГ ФИЛИП ТЕЛЕМАН

За концерта на 21 май гостуват солистите Алон Сариел (мандолина) и Кристофър Холман (бас-баритон), а Александър Мутафчийски от ДМБЦ играе Санчо Панса в комична опера от Телеман.

16 май 2014 г., София
Концерт с неизпълнявани в България творби от големия немски бароков композитор Георг Филип Телеман (1681 – 1767) е един от акцентите в Европейския музикален фестивал през тази година. Програмата е озаглавена „Непознатият Телеман” и ще бъде представена от ансамбъл Tutti Soli с диригент Виржиния Атанасова на 21 май в столичната зала „България” от 19:30 ч. Специални гости за концерта са изпълнителят на мандолина Алон Сариел от Израел, британският певец Кристофър Холман, както и звездите от държавния музикален театър в София Александър Мутафчийски, Марчо Апостолов, Стефан Петков и Зорница Дамянова. Събитието се организира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019, със съдействието на Столичната община, Министерството на културата и Израелското посолство в България. “Европейски музикален фестивал”, представен от агенция „Кантус Фирмус“, е част от календара на културните събития на Столичната община и на Министерството на културата за 2014 г.
Идеята за концерта „Непознатият Телеман“ е на Виржиния Атанасова, която е сред най-изявените наши изпълнители и специалисти в областта на ренесансовата и барокова музика. Тя е доктор на изкуствознанието и доктор на науките, както и професор по хорово дирижиране в НМА “Проф. Панчо Владигеров”. Носител е на престижната американска награда “Фулбрайт” и е работила в Университета в Уисконсин и висшето музикално училище “Медисън” в САЩ. Изнасяла е лекции в Парижкия университет към Сорбоната, в университетите “Йейл” (Кънектикът) и “Northwestern University” (Еванстън, Чикаго). През последните три години провежда майсторски класове по хорово дирижиране и лекции в областта на ренесансовата музика в “Leopold Mozart – Zentrum”, гр. Аугсбург, Германия.
В програмата на концерта на 21 май ще бъдат представени две инструментални композиции на Георг Филип Телеман: Концерт за мандолина и оркестър във фа диез минор и Сюита за мандолина в ла минор със солист Алон Сариел. Двете творби са създадени от Телеман за други инструменти и ще прозвучат в специални транскрипции за мандолина, направени от Сариел. Той е един от най-динамичните млади израелски музиканти, носител на множество международни награди и отличия. Алон Сариел е само на 27 години, но е концертирал в цяла Европа, САЩ, Близкия и Далечния Изток, и е участвал на фестивалите в Залцбург, Люцерн, Festival de Musique de Menton, Les Musicalles de Bagatelle, Хенделовия фестивал в Гьотинген, изнасял е концерти на престижни сцени като Роял Албърт Хол, Миланската La Scala, Vienna Musikverein, Hamburg Leiszhalle и Кьолнската филхармония. Поетичното чувство за стил и иновативният подход към инструмента са му спечелили признанието на критиката и публиката по целия свят. Сюитата в ла-минор от програмата ще бъде придружена от танцово изпълнение по хореография на Надя Златкова.
Във втората част на концерта сцената на зала „България” ще оживее в постановката и костюмите на комичната едноактна опера „Дон Кихот на сватбата на Камачо”. Това е една от последните опери на Телеман, запазени до наши дни в цялост. Тя е създадена през 1761 г. по романа на Мигел де Сервантес и ще се играе за първи път в България. Сред солистите са изявените български певци (от Държавния музикален и балетен център) Александър Мутафчийски (в ролята на Санчо Панса), Марчо Апостолов (Камачо), а също Зорница Дамянова (Китерия) и гостуващият от Великобритания Кристофър Холман (бас-баритон) в ролята на Дон Кихот. Спектакълът е създаден под режисурата на известният наш оперен диригент Велизар Генчев, който вече има опит като режисьор с други успешни постановки, осъществени с ансамбъл Tutti Soli. В изпълнението участват както музикантите от Tutti Soli, така и студентски хор и оркестър от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”. Ръководител на хора е Евелина Йорданова.
Билети за концерта на 21 май от Европейския музикален фестивал могат да бъдат закупени от касата на „Кантус Фирмус“ във фоайето на зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com.