Елин Колев и Виктория Василенко свирят Бетовен в „Концертмайсторите“

Младите таланти заедно с Оркестъра на Класик ФМ радио представиха с голям успех през този месец българската култура във Франкфурт

31 октомври 2014 г., София
Двама изключително талантливи млади музиканти ще бъдат солисти на Оркестъра на Класик ФМ радио след седмица. На 7 ноември от 19:30 ч. в зала „България“ оркестърът с диригент Григор Паликаров ще представи чаровния 17-годишен цигулар Елин Колев и пианистката с великолепен звук Виктория Василенко. Програмата на концерта съдържа изцяло творби от Лудвиг ван Бетовен – увертюра „Кориолан“, забележителния Концерт за цигулка, който е предизвикателство за всеки цигулар, и Концерт за пиано и оркестър №1. Събитието се организира от музикална агенция „Кантус Фирмус“ като част от цикъла „Концертмайсторите“, финансиран от Столична програма „Култура” на Столичната община за 2014 г.
Преди по-малко от месец Елин Колев и Виктория Василенко имаха изключително престижна изява в Германия заедно с Оркестъра на Класик ФМ радио и диригента Григор Паликаров. Те участваха в ЕВРОПЕЙСКИ КУЛТУРНИ ДНИ – една инициатива на Европейската централна банка, която тази година е посветена на България и се организира в сътрудничество с БНБ. Концертът на Елин и Виктория се състоя в Mozartsaal на Alte Oper (Франкфурт на Майн) – една от най-престижните сцени за класическа музика в Германия, и с талантливите си изпълнения младите музиканти спечелиха сърцата на немската публика.
Роденият в Германия Елин Колев прави своя дебют с оркестър едва на 8 години. На 10 години е приет в Университета за музика и театър в Лайпциг “Феликс Менделсон-Бартолди”, а от 2010 година е ученик на проф. Йозеф Рисин в Университета по музика в Карлсруе. Едва 12-годишен дебютира в прочутата зала Карнеги Хол в Ню Йорк. Освен на концертната сцена Елин Колев има и две успешни изяви като актьор: през 2010 г. той печели кастинга за главната роля във филма “Wunderkinder” на режисьора Маркус О. Розенмюлер. През 2011 г. участва и в документален филм (САЩ/Израел) за Бронислав Хуберман и създаването на Израелската филхармония. Елин е носител на първа награда на Международния конкурс за цигулари “Йожен Изаи” в Австрия, награда за най-добър млад музикант и приза “Пабло Сарасате” в Италия, както и на приза “Млад талант на Европа” за 2010 г. от Европейската фондация за култура в Германия. Елин Колев дебютира в София през м. май 2013 година, също в цикъла „Концертмайсторите“. Тогава той изпълни третия цигулков концерт на Волфганг Амадеус Моцарт.
Някои от първите изяви на голяма сцена на Виктория Василенко са свързани с Оркестъра на Класик ФМ радио. Тя дебютира с оркестъра още през 2009 година като ученичка в НМУ „Л. Пипков“. Възпитаничка на проф. Стела Димитрова – Майсторова, от 2011 г. Виктория е студент във Висшия музикален колеж „Кралица София”, Мадрид, Испания при световно известния руски педагог и пианист Дмитрий Башкиров. От 2014 г. паралелно е студент в Нов български университет. През юни 2013 година Виктория печели наградата за „Най-успешен и обещаващ млад студент на годината” от класа на проф. Башкиров, връчена й лично от Нейно Величество кралицата на Испания. Виктория е носител на множество първи, втори и специални награди от национални и международни клавирни конкурси в България, Гърция, Италия, Чехия, Англия. През ноември 2012 г. печели втора награда на международния клавирен конкурс „Джеймс Мотрам” в Манчестър, Англия.
Билети за концерта на Елин Колев и Виктория Василенко от цикъла „Концертмайсторите“ се продават на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com.