Елин Колев се срещна с ученици от Втора немска гимназия

„Бих искал да се чувствам еднакво добре навсякъде по света“, сподели пред връстниците си талантливият цигулар

6 ноември 2014 г., София
Талантливият 17-годишен цигулар Елин Колев, който вече има международна известност, се срещна с ученици от столичното 73 СОУ „Владислав Граматик“. Младият музикант от български произход, израснал в Германия, където работят неговите родители, пристигна в понеделник в България по повод предстоящия му концерт с Оркестъра на Класик ФМ радио. Вчера Елин се срещна с учениците от 10-и клас и разговаря с тях по повод прожекцията на филма “Wunderkinder” с негово участие. Филмът, който разказва история от годините на Втората световна война, е продуциран от Артур и д-р Алис Бройнер. През октомври 2010 г. Елин е избран от 400 деца за ролята на еврейското момче-виртуоз Абраша. Освен актьорската изява, Елин Колев записва всички музикални произведения за саундтрака на лентата. Музикантът разказа пред своите български връстници за работата над филма с режисьора Маркус О. Розенмюлер и другите актьори Кай Визингер, Катрин Флеминг, Гудрун Ландгребе, Константин Векер и др. Учениците от 73-о училище общуваха непринудено с младия цигулар, а техните въпроси бяха насочени към спецификата на снимачната работа, както и към музикалната кариера на Елин. „Концертите в България са важна част от моята кариера, а всяко мое идване тук е като почивка за душата“, сподели Елин. На въпроса къде би избрал да живее – в Германия или в България, той отговори: „Бих искал да нямам точно определено място, а да се чувствам еднакво добре навсякъде по света“.
Концертът на Елин Колев е утре (7 ноември) от 19:30 ч. в зала „България“. Билетите са почти изцяло разпродадени. Заедно с Оркестъра на Класик ФМ радио и диригента Григор Паликаров, цигуларят ще изпълни един от най-трудните концерти в музикалната литература – Концертът за цигулка от Лудвиг Ван Бетовен. Във втората част солистка ще бъде друга талантлива българска музикантка – пианистката Виктория Василенко, която следва в Мадрид. Събитието се организира от музикална агенция „Кантус Фирмус“ като част от цикъла „Концертмайсторите“, финансиран от Столична програма „Култура” на Столичната община за 2014 г.
Елин и Виктория вече имаха няколко успешни съвместни концерта – на фестивала „Варненско лято“ (юни 2014), и в „ЕВРОПЕЙСКИ КУЛТУРНИ ДНИ“, Франкфурт на Майн (октомври 2014). За утре вечер двамата подготвят специално общо изпълнение като изненада за публиката.