Оркестърът ACADEMY OF ST MARTIN IN THE FIELDS ще гостува в Европейския музикален фестивал 2015

28 януари 2015 г., София
Легендарният британски камерен ансамбъл ACADEMY OF ST MARTIN IN THE FIELDS ще гостува на тазгодишния Европейски музикален фестивал, организиран от музикална агенция „Кантус Фирмус“, с подкрепата на Столичната община. Оркестърът ще свири пред софийската публика на 6 април в зала „България“ от 19:30 часа. Това ще бъде едно от най-интересните събития на фестивала, който започва в края на март и ще продължи до средата на юни 2015г.

За своя първи концерт в България ACADEMY OF ST MARTIN IN THE FIELDS ще пристигне на 5 април в състав от струнни инструменти. Елитните музиканти ще изпълнят пред столичната публика две произведения от английски автори – Серенада от Едуард Елгар и Simple Symphony от Бенджамин Бритън, както и прочутата със своите прекрасни мелодии Серенада за струнни от Антонин Дворжак. На 7 април ансамбълът ще отпътува за Варна, където същата вечер ще изнесе концерт в залата на Фестивалния и конгресен център.

ACADEMY OF ST MARTIN IN THE FIELDS е оркестър, който е еталон за изключително музикално майсторство и брилянтен звук. Сформиран през 1958 г. от легендарния Сър Невил Маринър, ансамбълът изнася първия си концерт през м. ноември 1959 г. в едноименната лондонска църква на площад „Трафалгар“. ACADEMY OF ST MARTIN IN THE FIELDS изиграват ключова роля за преоткриването на бароковата музика в концертната практика във Великобритания и Европа. Изнесли са стотици концерти по целия свят. Колективният дух и гъвкавостта на малкия струнен състав без диригент продължават да отличават оркестъра и сега, когато музикален директор е виртуозният цигулар Джошуа Бел. Със своите над 500 албума, ACADEMY OF ST MARTIN IN THE FIELDS е един от най-записваните камерни оркестри в света. Има издадени албуми за компаниите Argo, Capriccio Records, Chandos Records, Decca Records, EMI, Hänssler Classic и Philips Records. Оркестърът записва музиката за филмите „Амадеус“, „Английският пациент“ и др. Сред най-новите звукозаписни проекти са албумите за Sony Classical – Симфонии №4 и №7 от Бетовен с ръководител Джошуа Бел (март 2013 г.) и цигулковите концерти на Й. С. Бах отново с Джошуа Бел (септември 2014 г.).

„Европейски музикален фестивал“ е част от Календара на културните събития на Столична община за 2015 г. и ще представи над 15 различни събития с разнообразна музика – от класика до танго. Освен гостуването на английския оркестър, сред интересните прояви ще бъдат още концертът на виртуозната цигуларка Мила Георгиева с Оркестъра на Класик ФМ радио, клавирният рецитал на испанската пианистка Юдит Хауреги, изпълнението на „Матеус пасион“ от Йохан Себастиан Бах в дните преди Великденските празници, както и проектът Beltango Symphonico с участието на ансамбъл „Белтанго“ от Сърбия. Фестивалът ще се проведе под патронажа на Румяна Бъчварова, вицепремиер по коалиционна политика и държавна администрация, и на Йорданка Фандъкова, кмет на София.

Билетите за концерта на ACADEMY OF ST MARTIN IN THE FIELDS от Европейския музикален фестивал са на цени от 20 до 80 лв. и са в продажба от днес на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com.