Мила Георгиева свири Брамс в Европейския музикален фестивал 2015

Чаровната цигуларка ще се изяви с Оркестъра на Класик ФМ радио на 7 април

18 февруари 2015 г., София
Тазгодишният „Европейски музикален фестивал“ представя една от най-прекрасните дами на българската класическа музика – Мила Георгиева. Чаровната цигуларка, която вече за 13-и пореден сезон е първи концертмайстор на Симфоничния оркестър на Радио Щутгарт, ще свири за почитателите си в София на 7 април от 19:30 ч. в зала „България“. Концертът ще бъде с участието на Оркестъра на Класик ФМ радио под диригентската палка на Лучано Ди Мартино. Европейският музикален фестивал е част от Календара на културните събития на Столичната община и на Министерството на културата, и се провежда под патронажа на Румяна Бъчварова, вицепремиер на Р. България и Йорданка Фандъкова, кмет на София.
След последната й изява на софийската музикална сцена през април 2013 г., този път Мила Георгиева е избрала да изпълни цигулковия концерт на Йоханес Брамс – творба, която е предизвикателство за всеки солист. Това е един от четирите най-велики немски концерти за цигулка, наред с творбите на Бетовен, Брух и Менделсон. Във втората част на вечерта публиката ще чуе и Симфония №4 от Лудвиг Ван Бетовен.
Мила Георгиева започва своята удивителна концертна кариера още на 8-9 годишна възраст. Израснала в семейство на музиканти, тя започва да свири на 4 години и е обявена за „дете-чудо“. Учи при най-големите български и чуждестранни цигулкови педагози – Минчо Минчев, Дороти Дилей, Ифра Нийман. През 2002 г. цигуларката става най-младият концертмайстор в историята на Симфоничния оркестър на Радио Щутгарт, където работи и до сега. Именно този оркестър й предоставя за ползване изключително ценен инструмент „Страдивариус“ от 1703 г. Независимо от звездната си кариера, Мила Георгиева си остава много земен и естествен човек. Когато не е на турнета по света, което се случва доста често, тя разделя времето си между Щутгарт и Лондон, където живее със семейството си. Съпругът й е българин и работи като адвокат в Лондон. Мила е грижовна майка на две деца – Джордж и Анна, и е запазила силна връзка със своите родители в България.
„Европейски музикален фестивал“ 2015 ще представи над 16 различни събития с разнообразна музика – от класика до танго. Освен концерта на Мила Георгиева, фестивалната програма включва още гостуване на прочутия оркестър ACADEMY OF ST MARTIN IN THE FIELDS от Великобритания, клавирен рецитал на испанската пианистка Юдит Хауреги, изпълнение на „Матеус пасион“ от Й. С. Бах в дните преди Великденските празници, както и проектът Beltango Symphonico с участието на ансамбъл „Белтанго“ от Сърбия.
Билетите за концерта на Мила Георгиева от „Европейски музикален фестивал“ са на цени от 15 до 40 лв. и са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com.