МАРИО ХОСЕН КАНИ СЛУШАТЕЛИТЕ НА МУЗИКАЛНА ФЕЕРИЯ С ПИЕСИ ОТ АСТОР ПИАЦОЛА

Концертът ще даде началото на „Европейски музикален фестивал“ 2015 утре от 19:30 ч. в зала „България“

24 март, София
Утре се открива петнадесетото издание на „Европейски музикален фестивал“, част от Календара на културните събития на Столичната община за 2015 г. Първият концерт представя програмата „Годишните времена“ на ансамбъл „Софийски солисти“ с диригент Георги Патриков. Концертът е в зала „България“ от 19:30 ч. с гост-солист – изявеният наш цигулар Марио Хосен. „Европейски музикален фестивал“ се организира от музикална агенция „Кантус Фирмус“ със съдействието на Столичната община и Министерството на културата на Р. България. Официална банка на фестивала е УниКредит Булбанк.
Основен акцент в програмата утре вечер ще бъде цикълът на Астор Пиацола „Годишните времена на Буенос Айрес“. Той е създаден през 60-те години на миналия век и е сред най-интересните творби от музикалното наследство на големия аржентински майстор на тангото. Оригиналното название Cuatro Estaciones Porteñas подчертава връзката с живота и музиката на Буенос Айрес, заради прилагателното porteño (от исп. пристанищен; жител на пристанищен град). Яркият талант на Астор Пиацола превръща тангото в част от класиката на 20-ти век.
„Музиката на Пиацола е не само за ценители, тя е за всички, които обичат красивото и емоционалното изкуство. Публиката ще може да се докосне до света на тангото, стилизирано през погледа на класическите музиканти“, казва цигуларят Марио Хосен. „Заедно със „Софийски солисти“ ще се опитаме да пресъздадем една музикална феерия и каним слушателите да я чуят“, допълва солистът.
„Първото ни съвместно музициране с ансамбъл „Софийски солисти“ беше през 1993 година на Фестивала на камерната музика в Пловдив и оттогава имаме успешно музикално партньорство“, споделя изпълнителят.
Виртуозният цигулар Марио Хосен изнася първия си концерт едва на 8-годишна възраст. „Това преживяване остана незабравимо за мен“, казва той. „Още тогава се заразих със страстта да свиря пред публика, която ме зарежда много силно. Цигулката и концертите са моят живот, те са моят житейски еликсир“, споделя изпълнителят. Марио Хосен е изнасял концерти в над 32 страни по света. Той живее във Виена, но концертира активно по света и преподава в България и чужбина. Свири на цигулка G. B. Guadagnini от 1749 г., предоставена му от Австрийската национална банка.
Другите творби в програмата на концерта на 25 март са „Гръцки танци“ от Никос Скалкотас и „Дивертименто“ за струнен оркестър от Бела Барток.
Билетите за концерта са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“.