ПРОЧУТ БРИТАНСКИ ОРКЕСТЪР ПРИСТИГА В СОФИЯ ЗА КОНЦЕРТ НА 6 АПРИЛ

3 април 2015 г., София
В неделя, 5 април в София пристига легендарният британски ансамбъл ACADEMY OF ST MARTIN IN THE FIELDS за концерта си в “Европейски музикален фестивал“ 2015. Събитието е на 6 април от 19:30 ч. в столичната зала „България“. Оркестърът ще бъде в състав от 14 музиканти с концертмайстор Тамаш Андраш. „Европейски музикален фестивал“ се организира от музикална агенция „Кантус Фирмус“, като част от Календара на културните събития на Столичната община и на Министерството на културата на Р. България за 2015 г. Официална банка на фестивала е УниКредит Булбанк.
Сред пристигащите музиканти от ACADEMY OF ST MARTIN IN THE FIELDS са инструменталисти от основния състав на оркестъра – Кейт Стилман, водач на групата на втори цигулки, контрабасистката Линда Хоутън, която свири в оркестъра от над 25 години, Стивън Ортън, водач на виолончелите, както и гостуващият концертмайстор Тамаш Андраш. Той е лауреат на международния цигулков конкурс „Карл Нилсен“ в Дания и носител на трета награда на конкурса „Йозеф Сигети“. Изнасял е рецитали и камерни концерти в цяла Европа и Япония, и е свирил на редица престижни музикални фестивали и сцени, сред които зала „Уигмор хол“ в Лондон, фестивала в Единбург, зала „Корто“ в Париж, фестивала „Равиния“ в САЩ и Jerusalem Music Centre в Израел.
За гостуването си в София ACADEMY OF ST MARTIN IN THE FIELDS са поставили строги изисквания към организаторите единствено за пренасянето на музикалните инструменти, които да се транспортират с особено внимание и със специално наета кола между София и Варна, където е вторият концерт на оркестъра в България. След изявата си пред софийската публика, британските музиканти ще разпускат в столичен ресторант, където ще опитат български гозби.
Програмата на концерта на 6 април е стилна и разнообразна и ще даде възможност на слушателите да оценят брилянтния и динамичен оркестров звук, който вече над 55 години е отличителна черта на Академията. В първата част на вечерта ще прозвучи Серенада за струнни от Антонин Дворжак, а веднага след това и още една Серенада – от английския композитор Едуард Елгар. Втората част на концерта ще започне с класическото Дивертименто в ре мажор, една от най-популярните творби на Волфганг Амадеус Моцарт. В края на програмата е поставена емблематичната за английската музика от 20-ти век Simple Symphony от Бенджамин Бритън.
Музикантите от ACADEMY OF ST MARTIN IN THE FIELDS не разрешават концертът да бъде записван за радио или телевизия, затова единственият шанс за почитателите на първокласния оркестър е да присъстват в залата. Билетите са почти изчерпани. Ограничено количество може да се намери само на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“.