ПАРТНЬОР НА АЛ ДИ МЕОЛА ГОСТУВА В „МУЗИКАТА НА АМЕРИКА“

Пианистът Марио Пармисано ще свири с Оркестъра на Класик ФМ радио на 13 май в зала „България“

22 април 2015, София
След четири блестящи концерта в цикъла „Музиката на Америка“ до момента, предстои финалното събитие за сезона, което ще се състои на 13 май от 19:30 часа в столичната зала „България“ с участието на Оркестъра на Класик ФМ радио. Гостуващ солист е големият американски пианист от аржентински произход Марио Пармисано. Той е работил в продължение на много години в групата на Ал Ди Меола и това ще бъде неговото първо гостуване в България. Цикълът „Музиката на Америка“ се организира от музикална агенция „Кантус Фирмус“ и фондация „Америка за България“.
Виртуозният джаз пианист Марио Пармисано става известен по света след 1993 година, когато започва да работи с китариста Ал Ди Меола. Освен това, Пармисано е участвал като пианист, аранжор и продуцент в множество записи на големите звезди на джаза Чик Кърия, Хърби Хенкок, Стив Гад, Джон Патитучи, Питър Ърскин, Антъни Джексън, Пино Паладино, Ману Каче и др. Участвал е в над 2000 концерта по целия свят. През 2014 година Марио отново свири с китариста Ал Ди Меола за неговото европейско турне. През последните години пианистът представя с изключителен успех своята концертна програма “Tribute to Piazzolla” в САЩ, Русия, Турция, Венецуела, Пуерто Рико и др. Компактдискът Michelangelo на Марио Пармисано получава номинация за наградата “Карлос Гардел” 2012. Наскоро пианистът издаде своя пети компактдиск Forever Astor с творби на Астор Пиацола.
Именно музика на Пиацола ще изпълни Марио Пармисано пред българската публика. Той ще представи забележителния цикъл „Годишните времена на Буенос Айрес“ в специален аранжимент за пиано и симфоничен оркестър.
На диригентския пулт ще застане американецът Франсиско Ноя, който още през 2013 година спечели сърцата на българската публика с блестящ филмов концерт с Оркестъра на Класик ФМ радио. Франсиско Ноя е възпитаник на Бостънския университет, а сега е постоянен диригент на Филхармонията на Rhode Island и преподава в колежа „Бъркли“ в Бостън. Маестрото е дирижирал симфоничните оркестри на Балтимор, Нешвил, Сан Антонио и Омаха, а през декември 2014 той направи успешен дебют с прочутия оркестър Boston Pops. Изнасял e концерти в Аржентина, Бразилия, Перу, Австрия, Чехия, Испания, Италия и Русия. Под палката на Франсиско Ноя в първата част на концерта публиката ще чуе популярни американски джаз стандарти в аранжимент на Бил Холкъм. Хитови заглавия като In the mood и Moonlight Serenade, Sing Sing Sing и Begin the Beguine, които принадлежат към класиката на джаза, ще прозвучат в пълния си блясък с голям симфоничен оркестър. Публиката ще чуе и нов аранжимент на любимото Blue Rondo a la Turk на Дейв Брубек, направен от неговия син Крис Брубек.
Билетите за концерта са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“. Работно време на касата: понеделник – петък – 9:30-13:30; 15:00-19:00 ч. Продажба online на www.ticketsbg.com.