ШЛОМО МИНЦ – откриване на Европейски музикален фестивал 2016

Дата: от 28.03.2016 до

Място: зала "България"

Старт: 19:30h

купи билет

ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ – 2016

28 март 2016, зала „България“, 19:30
Откриване на ЕМФ 2016
СВЕТОВНИ ЦИГУЛКОВИ ВИРТУОЗИ:

ШЛОМО МИНЦ, цигулка
(солист и диригент)
Оркестър на Класик ФМ радио
Програма: Й. С. Бах: Концерт за две цигулки (1 част)
Солисти: Мартин Зайранов, носител на наградата на „Кантус Фирмус“ от конкурса „Млади виртуози“ 2015 и Людмил Ненчев, концертмайстор на Оркестъра на Класик ФМ радио
Й. С. Бах: Концерти за цигулка №1 и №2
Б. Бритън: Simple Symphony, оп. 4
П. И. Чайковски: Серенада за струнни

Критиците, колегите и публиката считат Шломо Минц за един от най-големите цигулари на нашето време, признавайки неговото безупречно музикално майсторство, стилистична гъвкавост и забележителна техниката.
Роден в Москва през 1957 година, той се премества със семейството си в Израел, където учи при известната преподавателка Илона Фехер. На 11-годишна възраст Минц прави своя концертен дебют с Израелската филхармония. Той дебютира в Карнеги Хол с Питсбъргския симфоничен оркестър на 16-годишна възраст и с подкрепата на именития цигулар Исак Щерн. Оттогава насам Шломо Минц е приветстван като гост солист с най-големите оркестри и диригенти на международната музикална сцена и е свирил с легендарни музиканти като Серджу Челибидаке, Пабло Казалс, Ойген Орманди, Клаудио Абадо, Лорин Маазел, Мстислав Ростропович и Карло Мария Джулини. През сезон 2012/2013 той отбеляза 55-годишния си юбилей със специален концерт като солист и диригент с Националния оркестър на Франция в Театър Champs Elysées.
Музикантът редовно е канен като председател на жури за международните цигулкови конкурси “Виенявски”, “Сион”, „Munetsugu“, и наред с това е артистичен директор на много международни музикални фестивали. Минц изнася майсторски класове в целия свят и е един от съоснователите на проекта “Цигулки на надеждата”, който има за цел да насърчава международния мир чрез музика.
Шломо Минц е носител на няколко престижни награди за музика, включително Наградата на Международната музикална академия „Киджана“ (Premio Internazionale Accademia Musicale Chigiana), наградата „Златен Диапазон“ (Diapason D’Or), Grand Prix du Disque, награда „Gramophone“ и наградата „Едисон“. През 2006 г. той е отличен с Почетна степен (титла) от Университета „Бен Гурион“ в Беер Шеба, Израел.

Виж Още