Изявени американски музиканти ще представят концертна версия на операта „Порги и Бес“

София, 7 март 2016
Изявени американски музиканти пристигат в София за концертно изпълнение на фрагменти от операта „Порги и Бес“. Афроамериканските певци Нагуанда Нобълс (сопран), Бенджамин Полайт (бас-баритон), както и диригентът Андре Дж. Томас ще представят избрани откъси от шедьовъра на Джордж Гершуин в програмата Soul of America на 10 март (четвъртък) от 19:30 в зала „България“. Концертът е с участието на Оркестъра и Хора на Класик ФМ радио. Това е финалното събитие за сезона от цикъла „Музиката на Америка“, организиран от агенция „Кантус Фирмус“ и фондация „Америка за България“.
„Порги и Бес“ се счита за първата американска национална опера, а Гершуин определя творбата си като „народна опера“. Тя е създадена по новелата на ДюБоус Хейуард „Порги“, в която се разказва за живота на чернокожите в малко градче от Юга. За да се потопи в атмосферата на сюжета, композиторът прекарва няколко месеца в едно село край Чарлстън (Южна Каролина) и взема участие в живота и заниманията на местните чернокожи. Това му помага да пресъздаде духа на афроамериканския музикален фолклор по изключително ярък и въздействащ начин. „Порги и Бес“ е една от най-ценните творби в музикалното наследство на Гершуин. Представена без особен успех на Бродуей през 1935 година, операта печели световна популярност едва през 50-те години на двадесети век. В програмата Soul of America на 10 март ще бъде представена концертната версия на „Порги и Бес“, създадена от Робърт Ръсел Бенет през 1956 г. Тя е много близка до оригиналната оркестрация на Гершуин и включва някои от най-хубавите откъси на операта: Summertime (песен на Клара), Bess, You Is My Woman Now (дует на Порги и Бес), It Ain’t Necessarily So (песен на Спортинг Лайв), Oh Lawd, I’m On My Way (финална сцена) и др. Хорът на Класик ФМ радио, ръководен от проф. Теодора Павлович вече започна репетиции за участието си в концерта. Ролята на състава е ключова за тази програма, в която освен музиката на Гершуин са включени традиционни спиричуъл и госпъл песни, както и музика от Джон Уилямс и Джеръм Кърн.
Билетите за концерта Soul of America са на цени от 15 до 40 лв. и са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“. Работно време на касата: понеделник – петък – 9:30-13:30; 15:00-19:00 ч. Продажба online на www.ticketsbg.com