„Европейски музикален фестивал“ 2016 събира световни майстори на класическата музика

От 28 март до 8 юни форумът представя тринадесет събития с над 300 участници, сред които легендарните музиканти Джошуа Бел и Шломо Минц

18 март 2016, София
Музикална агенция „Кантус Фирмус“ представя шестнадесетото издание на “Европейски музикален фестивал”, който ще се проведе в София от 28 март до 8 юни като част от Календара на културните събития на Столичната община за 2016 г. Съорганизатор на събитието е Министерството на културата на Р. България. Фестивалът включва 13 събития и в него ще вземат участие над 300 изпълнители от Италия, Австрия, САЩ, Израел и др. Организаторите са подготвили атрактивна програма, която да защити престижа на форума, отличен през 2015 година със Сертификат за качество от платформата „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“, както и с Наградата на Столична община в област „Музика“ за ярки постижения в областта на културата. „Европейски музикален фестивал“ 2016 ще се проведе под патронажа на Румяна Бъчварова, вицепремиер на Р. България и на Йорданка Фандъкова, кмет на София.
Откриването на фестивала е на 28 март с концерт на именития израелски цигулар Шломо Минц. Впечатляващата биография на този музикант го нарежда сред най-големите изпълнители на нашето съвремие. Шломо Минц ще се изяви като солист и диригент на Оркестъра на Класик ФМ радио, а на концерта ще бъде представен и младият талант Мартин Зайранов, носител на наградата на „Кантус Фирмус“ от конкурса „Млади виртуози“ 2015 г.
Основен акцент в програмата на Европейския музикален фестивал тази година е гостуването на американската звезда на класическата музика Джошуа Бел (цигулка) с концерт на 13 май в зала 1 на НДК от 20 ч. Бел ще изпълни Концерт за цигулка от Макс Брух с Оркестъра на Класик ФМ радио под диригентството Максим Ешкенази, а в програмата са включени още творби от В. А. Моцарт, Ф. Менделсон – Бартолди и Ж. Масне.
Джошуа Бел е един от най-прочутите цигулари на световния подиум. Той дебютира на 14 години с Оркестъра на Филаделфия под диригентството на Рикардо Мути. Днес 49-годишният цигулар е концертирал с почти всички водещи симфонични оркестри и диригенти по света. През 2011 г. той стана музикален директор на реномирания британски ансамбъл Academy of St Martin in the Fields (гостувал в ЕМФ през 2015). Цигуларят има над 40 албума, отличени с престижните награди „Грами“, „Mercury“, „Грамофон“ и „Echo Klassik“. Джошуа Бел свири на уникална цигулка от 1713 г. – „Gibson ex Huberman“, изработка на Антонио Страдивариус. Изпълнителят стана особено популярен с прочутия експеримент в метрото на Вашингтон, когато през 2007 г. той свири за един час като уличен музикант. През февруари 2013 г. Джошуа Бел гостува за първи път в България, като билетите за концерта му тогава бяха продадени цял месец преди събитието. Поради огромния интерес, генералната репетиция за концерта също бе проведена в присъствие на публика, изпълнила до крайност зала „България“.

На 20 април в зала „България“ фестивалната програма ще предложи нов специален проект на българската оперна прима Ина Кънчева, заедно с Хора на софийските момчета с ръководител Адриана Благоева. Концертната програма съчетава оперни арии и хорови творби на виенските класици, някои от които са аранжирани специално за концерта от композитора Атанас Атанасов. На диригентския пулт ще застане маестро Георги Димитров.
Важно събитие от фестивалната програма е също изявата на дуото Веско Пантелеев-Ешкенази – Людмил Ангелов. Музикантите подготвят своя нов съвместен албум с аржентинска музика и ще го представят като цялостна концертна програма за първи път на „Европейски музикален фестивал“ 2016. “В света на аржентинската музика” се очаква с голям интерес от публиката и ще се състои на 26 май от 19:30 в зала „България“.
Шестнадесетото издание на „Европейски музикален фестивал“ ще представи и още интересни акценти: на 19 май е изпълнението на грандиозната творба на Йохан Себастиан Бах Меса в си минор, а на 13 април италианският цигулар Лука Чарла също ще интерпретира музиката на бароковия майстор с проекта Bach into Myself. С тържествен концерт на 17 април ще бъде отбелязана 50-тата годишнина от създаването на Софийския камерен хор „В. Арнаудов“. Под диригентството на проф. Теодора Павлович хорът ще изпълни песни от български автори, писани специално за състава. И през тази година фестивалът ще даде възможност за изява на младите музиканти – на 23 април възпитаници на Националната музикална академия „Проф. П. Владигеров“ ще се изявят като солисти в концерт с Камерния оркестър на академията с диригент Райчо Христов. В края на м. май ще се състои майсторски клас на цигуларя Светлин Русев, организиран в партньорство с къща музей “Панчо Владигеров”, а на 27 май участниците в него ще изнесат заключителен концерт в залата на Полския институт.
По традиция в рамките на „Европейски музикален фестивал“ ще се състои и церемонията „Златно перо“. По повод 24 май, ден на славянската писменост и култура, ще бъдат отличени 24-ма изтъкнати български музиканти, артисти, писатели и художници.
Шестнадесетият „Европейски музикален фестивал“ ще бъде закрит на 8 юни с концерта „Арт скици“ на Ангел Заберски джаз квартет в София Лайв Клуб.