Меса в си минор от Йохан Себастиан Бах в „Европейски музикален фестивал“ през май

4 май 2016 г., София

Едно от най-интересните събития в „Европейски музикален фестивал“ 2016 през м. май ще бъде изпълнение на грандиозната Меса в си минор от Йохан Себастиан Бах. Концертът е на 19 май в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ от 19:00 ч. Солисти ще бъдат прекрасните български певци Гиргина Гиргинова (сопран), Олга Михайлова-Динова (мецосопран) и Пламен Бейков (бас). За концерта ще гостува и изявеният австрийски тенор Виргил Хартингер, специализирал се в интерпретацията на баховата музика. В изпълнението ще участват също Камерен смесен хор при „Бахово общество в България“ и Бароков оркестър от солисти с диригент Йосиф Герджиков. Концертът се организира от фондация „Бахово общество в България“ и музикална агенция „Кантус Фирмус“ в партньорство с Културния център на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.
„Европейски музикален фестивал“ е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2016 г. Съорганизатор е Министерството на културата на Р. България.
Благодарение на фондация „Бахово общество в България“ от 2007 година в София ежегодно се организира изпълнение на пасион от Й. С. Бах по време на Страстната седмица. В концертите участват предимно български музиканти, които интерпретират творбите на немския бароков майстор с голяма емоционална ангажираност и разбиране за неговия стил. По този начин България се приобщава към вековната европейска традиция за посрещането на Великден с музика, носеща непреходна художествена стойност и общочовешко значение. Тази година организаторите се спряха на изпълнение на Меса в си минор, чиито текстове не са свързани пряко със събитията от Страстната седмица и датата за изпълнението бе избрана след поредицата от празници през май.
Меса в си минор от Йохан Себастиан Бах е една от най-значимите духовни композиции в музикалната литература. Това е последната голяма вокална творба на бароковия майстор и единствената, в която той пресъздава изцяло пълния латински текст на католическата литургия. В епохата на Романтизма тя е наречена „Hohe Messe“, което означава буквално „висока меса“, но в случая има смисъл по-скоро на голяма меса или велика меса. Творбата се състои от 18 хорови части и 9 арии (6 арии и 3 дуета). Й. С. Бах композира първоначално кратък вариант от Kyrie и Gloria още през 1733 г. В края на своя живот той пресъздава и другите части – Credo, Sanctus и Agnus Dei, като преработва фрагменти от свои по-ранни кантати или пише изцяло нова музика. Творбата е завършена около 1748-1749 година, но Бах не доживява да я чуе в цялостно изпълнение. През 1811 г. Карл Фридрих Целтер преоткрива месата с берлинската Певческа академия (Sing-Akademie). Той нарича творбата „най-великото произведение на изкуството, което някога е виждал света“. Ръкописът е определен от ЮНЕСКО за част от световното документално културно наследство.
Билетите за концерта на 19 май са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com. Билети ще се продават и на мястото на събитието един час преди концерта.