Джошуа Бел: Щастлив съм, че отново идвам в България

Виртуозът ще изсвири в София една от любимите си творби – Концерта за цигулка в сол минор от Макс Брух

10 май 2016 София. „Щастлив съм, че отново идвам в България“, сподели неотдавна прочутият американски цигулар и носител на награда „Грами“ Джошуа Бел. Той пристига у нас тази седмица за участие в шестнадесетото издание на „Европейски музикален фестивал“ в София. Събитието е на 13 май, от 20:00 ч. в зала 1 на НДК.
„Първата ми среща с българската публика (през 2013 г.) беше незабравима“, споделя виртуозът. „Почувствах се добре дошъл и нямам търпение да се върна отново“, допълва той. Джошуа Бел ще свири отново с Оркестъра на Класик ФМ радио и диригента Максим Ешкенази, с когото са приятели отдавна. Цигуларят се изказа с въодушевление за работата си с Оркестъра на Класик ФМ радио: „След концерта прекарахме известно време с оркестъра, опознах още музикантите. Те са прекрасни! Беше толкова приятно – и съм сигурен, че така ще бъде и при новата ни среща“, казва още Джошуа Бел.
На концерта в петък музикантът ще изпълни пред софийската публика една от любимите си творби за цигулка и оркестър – Концерт №1 в сол минор от немския композитор Макс Брух. Той е сред първите големи произведения, които Джошуа свири още на 11-годишна възраст. „Това е една от творбите, в които се влюбих в момента, когато взех решение да стана цигулар“, споделя Бел. „Тази творба е вълнуваща, красива, страстна – в нея има всичко – и публиката всеки път реагира много емоционално, когато я чуе“, разказа цигуларят. Програмата се допълва от прекрасната миниатюра Meditation (Размишление) из операта „Таис“ от Жул Масне и две изцяло оркестрови творби – Симфония №40 от Моцарт и увертюрата „Сън в лятна нощ“ от Менделсон.
Изпълнителят ще свири за българските си почитатели на своя уникален инструмент – цигулката Gibson ex-Huberman, изработена от Антонио Страдивари през 1713 г.
Дни след концерта си в „Европейски музикален фестивал“ Джошуа Бел ще получи едно от най-престижните музикални отличия в САЩ – наградата „Душкин“, учредена от Музикалния институт в Чикаго. Призът ще бъде връчен на тържествена церемония, която ще се проведе на 25 май в Чикаго. Предишни носители на тази награда са изявените музиканти Андре Превен, Пласидо Доминго, Рикардо Мути, Исак Щерн, Сър Дьорд Солти, Ланг Ланг, Йо-Йо Ма и др.
Билети за концерта на Джошуа Бел могат да бъдат закупени на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“, в билетния център на НДК и на Ticketsbg. „Европейски музикален фестивал“ е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2016-та година, а съорганизатор на събитието е Министерството на културата на Р. България. Фестивалът се провежда под патронажа на Румяна Бъчварова, вицепремиер на Р. България и на Йорданка Фандъкова, кмет на София.