Оркестърът на Класик ФМ радио открива петнадесетия си концертен сезон с програмата „Кино и класика“2 от цикъла „Концертмайсторите“

27 октомври 2016 г., София
Оркестърът на Класик ФМ радио ще открие на 28 октомври петнадесетия си концертен сезон с програмата „Кино и класика“ 2. Събитието е част от поредицата „Концертмайсторите“, с която съставът започна съществуването си и спечели широка популярност сред българските меломани. Концертът „Кино и класика“ 2 ще се състои утре в столичната зала „България“ от 19:30 ч, а на диригентския пулт ще застане Григор Паликаров. Солисти ще бъдат изявените български музиканти Светлин Русев (цигулка) и Георги Черкин (пиано). Изборът не е случаен, защото именно те участват и в първата изява на Оркестъра на Класик ФМ радио през м. ноември 2002 г. Проектът „Кино и класика“ 2 е финансиран от Столична програма „Култура” на Столичната община за 2016 г. и се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата.
Цикълът “Концертмайсторите” е създаден с цел да представя изявени български музиканти – концертмайстори на водещи световни оркестри, както и световно признати звезди на класическата музика. Цикълът лансира успешно на българска сцена редица наши таланти – Веско Пантелеев – Ешкенази, Васко Василев, Мила Георгиева, Светлин Русев и др. С тази поредица Оркестърът на Класик ФМ радио завоюва своята популярност и доверието на публиката. Благодарение на успешното развитие на „Концертмайсторите“ българската публика се срещна с някои от най-успешните световни изпълнители на нашето време: Пинкас Цукерман, Найджъл Кенеди, Максим Венгеров, Ванеса Мей, Ричард Клайдерман, Шломо Минц, Пепе Ромеро, Антон Бараховски и други. През последните няколко сезона цикълът се провежда с подкрепата на Столичната програма „Култура“. През есента на 2014 г. в поредицата се изявиха младите български таланти Елин Колев и Виктория Василенко, а през 2015 г. гост на „Концертмайсторите“ бе световноизвестната испанска цигуларка Летиция Морено.
Концертът „Кино и класика“ 2 ще представи популярни класически творби от А. Вивалди, П. И. Чайковски, А. Виотан, И. Албенис, В. А. Моцарт, както и любими филмови мелодии от лентите „Списъкът на Шиндлер“, „Форест Гъмп“, „Междузвездни войни“, „Професионалистът“ и др. Част от творбите са адаптирани специално за тази програма от пианиста Георги Черкин, който предлага нов прочит на познатите шедьоври. Билетите за концерта са разпродадени преди повече от месец.