Носителят на „Грами“ Ричард Кауфман: „Музиката във филмите е класическа, просто мелодиите са други“

Диригентът гостува на 3 декември за концерта „Музикалните Оскари“
в зала „България“

18 ноември 2016, София
„Музиката във филмите е класическа, просто мелодиите са други“, казва големият американски диригент Ричард Кауфман, който ще гостува за първи път в България през декември за концерта „Музикалните Оскари“. Програмата ще представи музика от най-великите композитори, писали за Холивуд, и всички пиеси в нея са отличени или номинирани за „Оскар“. Кауфман, който е носител на „Грами“, счита, че партитурите за големия екран разказват истории като част от повествованието на филмите, подобно на операта или балета, и са равностойни на класическите оркестрови произведения. Ричард Кауфман ще дирижира талантливите музиканти от Оркестъра на Класик ФМ радио на 3 декември в столичната зала „България“ от 19:30 ч. Концертът е част от цикъла „Музиката на Америка“, организиран за седма поредна година от агенция „Кантус Фирмус“ с подкрепата на фондация „Америка за България“.
„Вдъхновява ме мисълта, че мога да пропътувам половината свят до вашата красива страна и да работя с прекрасни музиканти, в чиито качества ме увериха колеги, дирижирали в София“, сподели Ричард Кауфман в интервю на Светослав Николов за Jazz FM и Classic FM радио. Музикантът отдава цялата си кариера на киното и телевизията. Още през 1984 г. започва работа в „Метро Голдуин Майер Студиос“, а през следващите години гостува на най-големите оркестри в САЩ и Европа с филмови програми.
„За концерта в София се опитах да включа най-запомнящите се мелодии от големия екран. В програмата ни присъстват много теми, много стилове – комедия, драма, любов, вълнение, космос, фантастика… Моето желание е да поведа публиката и оркестъра на музикално пътешествие. Надявам се, тя да остане очарована и да поиска да се върне отново на такъв концерт“, споделя Ричард Кауфман. Той ще представи музика от Елмър Бърнстийн („Великолепната седморка“, „Да убиеш присмехулник“, „Хавай”), Хенри Манчини („Закуска в Тифани“, „Шарада“, „Двама на пътя“), Дмитрий Тьомкин („Точно по пладне“, „Старецът и морето“). От по-младите автори на Холивуд е включен Брус Броутън („Силверадо“). Големият композитор Джон Уилямс е представен с великолепните си партитури „Супермен“, „Вещиците от Истуик“, както и емблематичните „Междузвездни войни“. За първи път у нас ще чуем „Тема на Рей“ и „Скерцо за X-Wings“ от последния епизод на поредицата – „Силата се пробужда“.
През август 2016 г. Ричард Кауфман е поканен лично от Джон Уилямс да сподели концертния подиум с него за „Tanglewood Film Night“ – концерт на Boston Pops Orchestra. Наскоро Кауфман взе участие в концертно изпълнение на филма „Стар Трек: Отвъд“ със Симфоничния оркестър на Сан Диего. Музикантът е работил също и с много поп звезди – дирижирал е концерти на Крис Боти, Даяна Крол, Пати Остин, Джон Денвър, Сър Джеймс Голуей, Артуро Сандовал, Арт Гарфънкъл и др. Партнирал е на много холивудски актьори за подготовката на техни музикални роли. Кауфман дублира Джак Никълсън във филма „Вещиците от Истуик“ за сцените с изпълнения на пиано. А до края на този месец той ще дирижира две продукции от типа Film in Concert: „Сам вкъщи“ с оркестъра на Pacific Symphony в Лос Анжелис и „Извънземното“ с Чикагския симфоничен оркестър в Чикаго.
Билетите за концерта на Ричард Кауфман в София са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“. Работно време на касата: понеделник – петък 9:30-13:30; 15:00-19:00 ч. Продажба online на www.ticketsbg.com.