Великият цигулар Гил Шахам идва за първи път в България през януари 2017-та година

Максим Ешкенази ще дирижира концерта с Оркестъра на Класик ФМ радио

8 декември 2016, София
Великият американски цигулар и носител на награда „Грами“ Гил Шахам ще гостува за първи път на българска сцена през януари догодина. Той ще свири с Оркестъра на Класик ФМ радио в цикъла „Музиката на Америка“. Събитието се организира от агенция „Кантус Фирмус“ със съдействието на фондация „Америка за България“. На 30 януари от 19:30 ч. Гил Шахам ще излезе на сцената на столичната зала „България“, а на диригентския пулт ще застане Максим Ешкенази. Шахам ще изпълни забележителния цигулков концерт от Лудвиг ван Бетовен, а в програмата ще прозвучи също и Симфония №6 „Пасторална“ от виенския класик.
Гил Шахам е признат за един от най-изявените музиканти на нашето време. Критиката и публиката се възхищават на неговата безупречна техника и неповторимо богатство на звука. Цигуларят е концертирал из целия свят и е свирил с повечето водещи световни оркестри и диригенти. Шахам ще пристигне у нас с уникалната си цигулка Страдивариус „Графиня Полиняк“ от 1699 г.
Гил Шахам е роден в Урбана, Илинойс през 1971 г. Той се мести със своите родители в Израел, където на седем години започва да учи цигулка в Музикалната академия “Рубин”. Цигуларят получава годишна стипендия от Американско-израелската фондация за култура. На 10-годишна възраст той дебютира със Симфоничния оркестър на Йерусалим, а година по-късно свири и с Израелската филхармония под диригентството на Зубин Мета. През 1982 г. Шахам печели първа награда на конкурса „Claremont“ в Израел, а след това става студент в Джулиард Скул, където работи с Дороти Дилей и Хио Канг.
Световната известност на Гил Шахам идва след 1989 г. когато е поканен да замести внезапно разболелия се Ицхак Пърлман за серия от концерти с Лондонския симфоничен оркестър и диригента Майкъл Тилсън Томас. След този момент той гостува редовно на Нюйоркската филхармония, Берлинската филхармония, Симфоничния оркестър на Торонто, Виенската филхармония, Израелската филхармония, Чикагския симфоничен оркестър, Бостънския симфоничен оркестър, Руския национален оркестър, Академия „St. Martin In The Fields“, Симфоничния оркестъра на Сан Франциско и много други оркестри.
През миналия концертен сезон Шахам е изпълнявал Концерт за цигулка от Корнголд заедно с Берлинската филхармония под диригентството на Зубин Мета, Концерт за цигулка от Джон Уилямс с Бостънския симфоничен оркестър, а също музика от Й.С.Бах с Филхармонията на Лос Анджелис и диригента Густаво Дудамел, цигулковия концерт на Брамс с Оркестъра на Париж, а също концертите на Чайковски и Менделсон с Оркестъра на театър „Сан Карло“ и Симфоничния оркестър на Монреал.
Гил Шахам се стреми да разшири репертоара си извън най-популярните цигулкови концерти. Той изпълнява на рецитали и записва соловите творби на Й.С. Бах за цигулка и осъществява мултимедийни концерти с тях. Един от най-интересните му проекти е „Цигулковите концерти на 30-те“ – записи на творби за цигулка, създадени в периода 1930-1940. Цигуларят счита, че през този период са създадени огромен брой шедьоври за този инструмент и чрез този проект представя музиката на почти всички велики композитори от 20-ти век – А. Берг, С. Прокофиев, И. Стравински, А. Шонберг, Б. Барток, К. Шимановски, Б. Бритън и др.
Музикантът живее в Ню Йорк със съпругата си – цигуларката Адел Антъни и трите им деца.
Билетите за концерта на Гил Шахам са на цени от 20 до 60 лв. и са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и online на www.ticketsbg.com.