„Европейски музикален фестивал“ 2017 започна с майсторски клас по цигулка

До 6 юни фестивалът ще представи 15 стойностни събития с класическа музика

9 март 2017, София
С майсторски клас по цигулка на Веско Пантелеев – Ешкенази вчера започна седемнадесетото издание на „Европейски музикален фестивал“, представен от музикална агенция „Кантус Фирмус“. В пролетните месеци София отново ще стане домакин на множество ярки събития с разнообразни форми на класическа музика – симфонични и камерни концерти, клезмер, джаз и европейски танцов фолклор. Над 250 музиканти от Германия, Италия, САЩ, Македония, както и любими български звезди на класическата музика ще вземат участие в програмата, която ще продължи до 6 юни. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2017-та година, а съорганизатор е Министерството на културата на Р. България.
Днес е вторият ден от занятията на майсторския клас, организиран в сътрудничество с Къща музей „Панчо Владигеров“ и Полския институт. Изявеният наш цигулар работи с шестима активни участници на възраст от 12 до 24 години, които бяха избрани след прецизна селекция от всички кандидати. Утре, 10 март, е заключителният концерт на всички участници, които ще представят своите изпълнения в залата на Полския институт в София от 19:00 ч.
Тържественото откриване на Европейския музикален фестивал ще бъде в края на този месец. На 29 март в зала „България“ Оркестърът на Класик ФМ радио ще представи програма с музика от Бах, Хайдн и Моцарт. Солисти на концерта ще бъдат пианистите Георги Черкин и Виктория Василенко, както и Григор Паликаров, който ще бъде и диригент на програмата. В концерта ще участва и 17-годишният пианист Емануил Иванов, носител на наградата на „Кантус Фирмус“ от конкурса „Млади виртуози“ през 2016 г.
През месец април фестивалът ще представи концерт на италианските музиканти Мануел Томадин (орган) и Серенела Басандела (тромпет), които ще гостуват за първи път в България на 19 април като солисти на AGBU Sofia Chamber orchestra с диригент Бедрос Папазян. В концерта ще звучи музика от Й. Хайдн, Й. С. Бах, Г. Фр. Хендел, Й. Райнбергер и др. Също през април в рамките на фестивала публиката ще чуе новия джаз проект A Song for You на Камелия Тодорова и Живко Петров трио – JP3. На 26 април в зала „България“ изисканата джаз дама ще представи подбрани песни от репертоара на Били Холидей, Ела Фицджералд, Нина Симон и други в съчетание с емблематични български заглавия, които оставиха своя отпечатък върху родната музика.
Нов елемент във фестивалната програма тази година е включването на детско събитие. Образователният концерт „Петя и вълкът” по музика на С. Прокофиев на 4 април в Художествената галерия ще запознае малките слушатели с някои от основните инструменти от класическия симфоничен оркестър.
Специален акцент в тазгодишното издание на фестивала са младите музиканти. Освен Емануил Иванов, в различни прояви от фестивала ще участват също пианистът Асен Танчев, младите цигулари Лора Маркова, Мартин Зайранов, Александар Влатко Иванов (Македония) и Зорница Иларионова, както и изявените студенти от Националната музикална академия „Проф. П. Владигеров“ Мила Михова (пиано), Леонора Илиева (сопран) и Анита Огнянова (мецосопран).
През м. май в „Европейски музикален фестивал“ предстоят няколко интересни прояви. На 11 май софийската публика за първи път ще чуе цигуларката Мила Георгиева в камерна програма в партньорство с изявения пианист Петър Петров. На 20 май ще бъде осъществен и проектът „Годишните времена от Вивалди и Пиацола“ с участието на виртуоза Веско Пантелеев – Ешкенази и Оркестъра на Класик ФМ радио, а по повод 9-ти май – Деня на Европа и 24-ти май – Деня на славянската писменост и култура, са предвидени две събития за широка публика, които ще бъдат организирани на открито – това са музикално-танцовият проект „Европа танцува“ на 8 май, и тържествената церемония „Златно перо“ на 24-ти май. И двете събития ще се проведат на Ларгото пред Министерския съвет. В последния ден на май в София ще гостува Смесеният хор на Bucknell Университет с диригент Бет Уилър. Фестивалът завършва на 6 юни с гостуване на „Давид Орловски трио“ от Германия, които развиват традицията на стила klezmer, но с елементи на съвременна музика и world music.
Билети за концертите от „Европейски музикален фестивал“ 2017 са в продажба от днес, 9 март на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на Ticketsbg.com.