„Европейски музикален фестивал“ 2017 представя детския концерт „Петя и вълкът“

Събитието е на 4 април от 11 ч. и 14 ч. с участието на ансамбъл “Windart” и артисти-балетисти от ДМБЦ

31 март 2017, София
„Европейски музикален фестивал“ 2017, организиран от агенция „Кантус Фирмус“ тази година ще представи за първи път в програмата си специално събитие за деца. На 4-ти април в Националната галерия ще се състои концертният проект с образователен характер „Петя и вълкът“ по музика на Сергей Прокофиев. В представлението ще участват ансамбълът от духови инструменти “Windart” и балетисти от Държавния музикален и балетен център. „Европейски музикален фестивал“ 2017 е част от Календара на културните събития на Столична община за 2017 г. Съорганизатор е Министерството на културата на Р. България.
Целта на събитието е да запознае малките слушатели с някои от основните инструменти в класическия симфоничен оркестър. В началото на концерта музикантите от “Windart” квинтет ще разкажат интересни факти за историята и възможностите на инструментите, а децата ще разберат как се произвежда звука. След това ще бъде представена музикалната приказка „Петя и вълкът“ от Сергей Прокофиев в аранжимент за духов квинтет на Йоахим Линкелман. В основните герои от приказката на Прокофиев ще се превъплътят балетистите Ана Вуцова, Ивана Пъдпъдъкова, Йоанна Стоянова, Станислав Стефанов и Трайче Стойковски. Водещ и разказвач на концерта ще бъде Румен Григоров – също артист от ДМБЦ.
Квинтет “Windart” е създаден през 2009 г. от талантливи студенти от Националната музикална академия „Проф. П. Владигеров“ и едва два месеца след сформирането си, ансамбълът печели награда на международния конкурс „Шуберт” в Русе. През следващата година съставът получава стипендия за участие в International Summer Academy във Виена. Младите музиканти са гастролирали на фестивалите „Мартенски музикални дни” в Русе, „Зимни музикални вечери“ в Пазарджик и др. Изнасяли са концерти в Австрия, Турция, Сърбия, България. Настоящият състав на квинтета включва Мартин Павлов (флейта), Калин Панайотов (обой), Цветелина Найденова (кларинет), Габриела Томова (валдхорна) и Петър Стоянов (фагот).
Поради големия интерес към представлението „Петя и вълкът“ в рамките на фестивала ще бъдат представени два спектакъла – от 11:00 и 14:00 ч. Около 300 деца от 1-во СУ „П. Славейков“, 38-мо ОУ „В. Априлов“ и 134-то СУ „Д. Дебелянов” ще посетят концертите. Всички малчугани ще получат като подарък книжка с текста на приказката.