„Европейски музикален фестивал“ отново е сред най-престижните фестивали на Стария континент

Форумът получи лейбъла за 2017-2018 на платформата
„Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“

25 април 2017, София

„Европейски музикален фестивал“ отново се нареди сред най-престижните фестивали на Стария континент, след като преди дни бяха обявени фестивалите, които получават новия лейбъл на платформата „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“. Форумът получи званието „Remarkable festival“ за периода 2017-2018, с което защити реномето си след първоначалното сертифициране от платформата ЕФФЕ през 2015 година. Носителите на лейбъла, сред които са някои от най-реномираните фестивали в Европа, са избрани след прецизна селекция от международно жури с председател Джонатан Милс. Първоначално, всеки фестивал получава и оценка от експерти на национално ниво. „Европейски музикален фестивал“ в София, организиран от “Кантус Фирмус”, бе определен като „един от най-престижните музикални фестивали в България, събрал заедно известни артисти, които биха били чест за всяка професионална сцена“. Професионалната оценка акцентира също върху „изключителната програма на форума, фокусирана върху европейските традиции и представяща музикалното и културно богатство на Европа“.
Тази пролет „Европейски музикален фестивал“ се провежда за 17-та поредна година. Богатата програма предлага разнообразие от музикални жанрове – симфонични и камерни концерти, джаз, клезмер и world music, европейски танцов фолклор. Акценти в програмата до края на фестивала са концертът A Song for You с джаз дамата Камелия Тодорова (26 април), спектакълът на открито „Европа танцува“ на 8 май, проектът „4+4 Годишните времена от Вивалди и Пиацола“ с участието на Веско Пантелеев – Ешкенази и млади музиканти, гостуването на Хор на Университет Bucknell (САЩ) и „Давид Орловски Трио“ (Германия) и др. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2017 година, а съорганизатор е Министерството на културата.
Официалната церемония на отличените с лейбъла ще се проведе на 4 май по време на срещата на ЕФФЕ във Висбаден, където носителите ще могат да участват в специални събития за обмяна на опит, информация и създаване на контакти.
Освен престиж, получаването на лейбъла от ЕФФЕ дава и редица предимства за избраните фестивали. Те имат достъп до информационния портал на организацията, където се помества информация за всички отличени фестивали. Така програмата на фестивала става лесно достъпна за нова аудитория, артисти, културни организации, спонсори и медии.