Максим Ешкенази ще дирижира новата цигулкова звезда Алекси Кени

Концертът с Оркестъра на Класик ФМ радио на 31 януари 2018 г. е част от поредицата „Концертмайсторите“

9 януари 2018, София
Максим Ешкенази ще дирижира концерт с участието на новата цигулкова звезда Алекси Кени. Младият американски музикант ще гостува за първи път на българска сцена в края на този месец в поредицата „Концертмайсторите“. Алекси Кени ще свири у нас с Оркестъра на Класик ФМ радио и ще изпълни Концерт за цигулка и оркестър в ми минор от Феликс Менделсон-Бартолди. Програмата на концерта съдържа още Симфония №4 „Италианска“ от Менделсон и Концертино за кларинет от К. М. фон Вебер със специалното участие на младата българска кларинетистка Ангелина-Огняна Гочева – носител на наградата на „Кантус Фирмус“ от конкурса „Млади виртуози“ през 2017 г. Събитието ще се състои на 31 януари 2018 г. от 19:30 ч. в зала „България“ и се финансира от програма „Култура“ на Столичната община. Билетите за концерта са на цени от 20 до 50 лв. и вече са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в залата и на сайта Ticketsbg.com.
„Талант, който трябва да наблюдаваме“, така в. „Ню Йорк Таймс“ определя 23-годишния американски цигулар Алекси Кени. Той е носител на наградата “Ейвъри Фишер Кариър Грант” за 2016 г. На 19-годишна възраст (през 2013-та) Алекси печели конкурса на „Гилдията на концертните изпълнители” (Concert Artists Guild), което води до неговия успешен дебют в престижната зала Карнеги Хол в Ню Йорк. Алекси е роден в Пало Алто (Калифорния) през 1994 година и има бакалавърска степен по музика от Консерваторията на Нова Англия в Бостън, където понастоящем завършва следването си като студент на Доналд Уайлърщайн и Мириам Фрийд.
През този сезон той ще дебютира със симфоничните оркестри на Детройт, Кълъмбъс, Калифорния и Амарило, ще изнесе концерти със Симфоничния оркестър на Санта Фе, с „Лас Вегас Симфони” и ще представи няколко камерни рецитала в Карнеги Хол заедно с пианистката Ренана Гутман. С голям успех той е участвал на фестивала “Mostly Mozart” в Линкълн Център. Като изпълнител на камерна музика Алекси Кени си е партнирал с артисти като Гидон Кремер, Кристиан Тецлаф, Стивън Исерлис и др.
Максим Ешкенази е един от най-изявените български диригенти. Наред с популярната поредица „Фортисимо“, създадена от него, той продължава и своята силна серия от концерти с Оркестъра на Класик ФМ радио в рамките на цикъла „Музиката на Америка“, където солисти бяха световноизвестните музиканти Джошуа Бел, Гил Шахам, Пинкас Цукерман, Мидори Гото, Елизабет Питкерн и др. На 31 януари Ешкенази за първи път ще си партнира на сцената и с многообещаващия талант на американската музика – Алекси Кени.