Цигуларят Алекси Кени: „Нямам търпение да опозная София – древен град с младежки дух“

29 януари 2018, София
„Нямам търпение да опозная София, за която съм чувал толкова прекрасни неща – че е стара столица, че е древен град, но има младежки дух!“. Това сподели наскоро в специално интервю за българската публика младият американски цигулар Алекси Кени. Наскоро той направи блестящ дебют с California Symphony под диригентството на Донато Кабрера, а у нас Кени ще свири с Оркестъра на Класик ФМ радио и диригента Максим Ешкенази. Многообещаващият талант ще представи Концерт за цигулка и оркестър в ми минор от Феликс Менделсон – Бартолди, за който той счита, че е една от най-великите творби не само в цигулковия репертоар, а в класическата музика въобще. „Концертът е наситен с чисти чувства, извиращи направо от сърцето. Романтичен е, без да бъде сантиментален“, споделя талантът в изявлението си за Класик ФМ радио.
Във втората част на програмата на 31 януари Оркестърът на Класик ФМ радио с диригент Максим Ешкенази ще изпълни още един от шедьоврите на Менделсон – Симфония №4 „Италианска“, която се отличава с неповторима енергия, мелодична красота и изящество.
Професионалната кариера на Алекси Кени протича по нетрадиционен начин. В детските и младежките си години той не участва в много конкурси. Изпълнява предимно камерна музика и свири в различни ансамбли. Едва по-късно решава да се насочи към соловите произведения и концерти с оркестър. През 2013 г. той постига голям успех със спечелването на конкурса на Гилдията на концертиращите артисти (The Concert Artists Guild) в САЩ, което му дава възможност за престижни ангажименти и самостоятелни изяви. Паралелно с това продължава да свири и камерна музика. Сега Алекси Кени е щастлив, че може да съчетае тези два различни аспекта на изпълнителската практика. „За мен е сбъдната мечта да мога да се изявявам и с концерти, и с камерни творби“, казва той. Носител на наградата “Ейвъри Фишер Кариър Грант” за 2016 г., Кени е сред най-забележителните нови звезди на американската концертна сцена.
Специално участие в събитието ще вземе и младата българска изпълнителка на кларинет Ангелина-Огняна Гочева – носител на наградата на „Кантус Фирмус“ от конкурса „Млади виртуози“ 2017. Тя ще представи виртуозното Концертино за кларинет и оркестър, оп. 26 от Вебер. Ангелина е завършила Националното музикално училище в София, а след това учи в НМА „Проф. Панчо Владигеров” в класа на доц. Борислав Йоцов. В периода 2013 – 2015 г. тя е студент в Кралската консерватория в Антверпен по програмата „Еразъм“. Ангелина е лауреат на редица международни конкурси у нас и в чужбина, участвала е във фестивала “Musica Mundi”, Белгия, Международната лятна академия “ISA” Австрия, Accademia Chigiana, Италия и др.
Концертът на Алекси Кени на 31 януари в зала „България“ (19:30 ч.) е част от поредицата „Концертмайсторите“, организирана от „Кантус Фирмус“. Събитието се финансира от програма „Култура“ на Столичната община и е включено в официалната културна програма по повод Българското председателство на ЕС.