Максим Венгеров: „В музиката няма политика, тя е универсален език, който говори от сърцето“

30 март 2018, София

„В музиката няма политика, тя е универсален език, нещо като есперанто, който говори право от сърцето“, заяви вчера забележителният руски цигулар Максим Венгеров на пресконференция по повод концерта с негово участие, с който днес започва осемнадесетия „Европейски музикален фестивал“. „Щастлив съм, че мога да участвам в откриването на фестивала. За мен гостуването в България е като завръщане у дома“, сподели още музикантът. След 12-годишно отсъствие той ще излезе тази вечер на сцената на зала 1 на НДК, заедно със Софийската филхармония и диригента Найден Тодоров. През следващите два месеца и половина София ще бъде домакин на престижния музикален форум с гости от Италия, Испания, САЩ, Русия, Австрия и др. Публиката ще има възможност да се наслади на разнообразната програма от симфонична, хорова и камерна музика, джаз, детско събитие и съпътстващи прояви. Сред акцентите тази година са събитията „Тримата концертмайстори“ на 25 април, „Далия“ квартет на 11 април, „Европа танцува“ на 7 май, Italian Wonderbrass на 18 май, „Cinema Violino“ (програма с филмова музика за цигулка и оркестър) на 30 май и други.
За поредна година „Европейски музикален фестивал“ е включен в Календара на културните събития на Столичната община за 2018 г., а съорганизатор е Министерството на културата на Р. България. „Кантус Фирмус“ си партнира в подготовката със Софийската филхармония, Италианския културен институт, Институт „Сервантес“ – София, Къща музей „Панчо Владигеров“ – София, Фондация „Америка за България“, НМА „Проф. П. Владигеров“ и др.
Билети за концертите от „Европейски музикален фестивал“ 2018 са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com