„Далия“ квартет от Испания гостува за първи път в България на „Европейски музикален фестивал“ 2018

3 април 2018, София

„Далия“ квартет от Испания ще гостува за първи път в България в рамките на 18-тото издание на „Европейски музикален фестивал“, включен в Календара на културните събития на Столичната община за тази година. Струнният състав ще представи премиерно у нас испанска камерна музика от втората половина на XX век и началото на XXI век. Концертът ще се проведе на 11 април от 19:30 часа в камерна зала „България“ и се организира от „Кантус Фирмус“ със съдействието на Институт Сервантес – София. Съорганизатор на „Европейски музикален фестивал“ е Министерството на културата на Р. България.
Членовете на квартета Олегер Белтран, Елена Рей, Анна Пуч и Ерика Вайс имат солидна кариера в елитни европейски оркестри. Събрани от амбицията да открият нови естетически измерения и стилово майсторство в камерната музика, те постигат уникален звуков облик на квартета, който е много емоционален и същевременно прецизен. През миналия сезон „Далия“ квартет изнесе концерти в редица градове на Испания и представи в Барселона камерна версия на „Песен за земята” от Густав Малер заедно с прочутия немски баритон Матиас Гьорне. Четиримата музиканти са свирили заедно на фестивала „Шубертиада Вилабертран“ и в „Театро де Сария“ в Барселона. Наскоро ансамбълът дебютира в Л’Аудитори – Барселона в съвместен концерт с квартетите „Новус“ и „Армида“. Предстоят им дебюти в „Двореца на музиката“ в Барселона и в концертната зала Аудитори в Жирона в рамките на фестивала „Иберкамера“.
Пред софийската публика музикантите ще изпълнят Струнен квартет “Изглед към морето” от Едуард Толдра, Струнен квартет № 2 от Роберто Герхард, както и Квинтет с кларинет от Хесус Торес, посветен на композитора Гонсало де Олавиде. В концерта ще участва и младата кларинетистка Лаура Руис Феререс от Испания.
Концертът на „Далия“ квартет в София е част от проекта “Европа” на Институт Сервантес и испанския Национален център за разпространение на музиката, чиято цел е да запознае европейската публика с достиженията на испанската музикална култура.
Билетите за събитието са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com