Детски концерт по музика на Едвард Григ присъства в програмата на „Европейски музикален фестивал“ 2018

11 април 2018, София
Детски концерт по музика на Едвард Григ е част от програмата на тазгодишния „Европейски музикален фестивал“. Утре, 12 април от 11:00 и от 14:00 часа в концертната зала на БАН ще бъде представен образователният спектакъл „Приключенията на Пер Гинт“. В събитието ще участват музиканти и балетисти от Държавния музикален и балетен център, а водещ е актьорът Румен Григоров.
За втора поредна година организаторите от „Кантус Фирмус“ си поставят за цел да привлекат интереса на детската аудитория, което в перспектива създава нови публики за класическата музика. В миналогодишното издание на форума с голям успех бе представен концертът по музика на Прокофиев „Петя и вълкът“. Новият детски проект ще запознае малките слушатели с интересни факти от живота и творчеството на големия норвежки композитор Едвард Григ. В представлението се използва негова музика от сюитите „Пер Гинт“ №1 и №2, написани по молба на великия му сънародник – драматургът Хенрик Ибсен. Сюжетът на пиесата разказва за пътешествията на героя Пер Гинт из целия свят – от норвежките планини до пустинята Сахара. Историята е адаптирана за деца и ще оживее чрез музика и танц с балетистите Кристина Чочанова – Иванова, Ивана Пъдпъдъкова, Йоанна Стоянова, Станислав Стефанов и Трайче Стойковски. Прекрасните мелодии на Григ в аранжимент на Йоахим Линкелман се изпълняват от духов квинтет в състав Кремена Кабакчиева (флейта), Надежда Гущерова (обой), Цветелина Найденова (кларинет), Габриела Томова (валдхорна) и Мария Черноокова (фагот). Над 400 деца от няколко столични училища ще посетят спектакъла, като всяко от тях ще получи книжка с текста на приказката и информация за авторите.
„Европейски музикален фестивал“ е част от Календара на културните събития на Столична община за 2018 г. Съорганизатор е Министерството на културата на Р. България.