„Европейски музикален фестивал“ ще събере на една сцена трима изявени български концертмайстори

Албена Данаилова, Димитър Иванов и Мони Симеонов ще свирят на 25 април
в зала „България“

12 април 2018, София
Тазгодишният „Европейски музикален фестивал“ ще събере на една сцена трима изявени български концертмайстори. Албена Данаилова, Димитър Иванов и Мони Симеонов ще обединят своя талант и майсторство в общ проект с Оркестъра на Класик ФМ радио и диригента Григор Паликаров. В програмата на концерта са подбрани шедьоври от световната цигулкова литература от Сен-Санс, Равел, Сарасате, Масне, Бетовен – вълнуваща и виртуозна музика, която ще разкрие индивидуалността на всеки от тримата солисти. Сред пиесите е и прекрасната българска творба „Севдана“ от Георги Златев-Черкин, която ще бъде представена от Албена Данаилова. В края на концерта тримата цигулари ще премерят сили, редувайки се в една от най-предизвикателните пиеси, писани някога за цигулка – Фантазия „Кармен“ от Сарасате. Уникалното събитие предстои на 25 април от 19:30 ч. в зала „България“. „Европейски музикален фестивал“ е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2018 г. Съорганизатор на форума е Министерството на културата на Р. България
„Отдавна имаме идея да съберем в общ концерт тримата цигулари“, сподели артистичният директор на „Европейски музикален фестивал“ Даниела Ханджиева. „Щастливи сме, че намерихме дата, която е приемлива и за тримата, понеже всеки от тях е изключително зает“, допълни още тя.
Албена Данаилова е първата жена, която става концертмайстор на Оркестъра на Виенската държавна опера. Тя печели конкурса за престижния пост през 2008 година, а от 2010 г. е назначена за постоянно. Цигуларката е член на Асоциацията на Виенската филхармония от 2011 година. Носител е на награди от конкурсите “Тибор Варга” и “Виторио Гуи” и е полуфиналист на конкурса “Чайковски” в Москва. Наред с работата си като оркестров музикант, Албена Данаилова има и успешна кариера като солист и камерен изпълнител. Тя редовно изнася солови концерти в България, Германия, Израел и САЩ, и осъществява записи за Deutschlandradio Kultur, Северногерманското радио и др.
Димитър Иванов е първи концертмайстор на Opern- und Museumsorchester, Франкфурт от 2008 година. Преди това, от 2005 до 2008 г. той е бил концертмайстор на оркестъра на Teatro Lirico в Каляри, Сардиния. Роден в София, Димитър Иванов израства във Вюрцбург. Негови учители са проф. Григори Жислин (Вюрцбург), проф. Мириам Фрийд (Блумингтън/Индиана) и проф. Улф Валин (Берлин). Димитър Иванов е печелил награди от международните конкурси „Андреа Постачини”, „Родолфо Липицер”, „Герхард Ташнер”. Цигуларят има изяви като солист с оркестрите на Концертхаус – Берлин, Симфоничния оркестър на Радио Краков, Симфоничния оркестър на Нюрнберг, Филхармонията на Вюрцбург и др.
Цигуларят Мони Симеонов е възпитаник на НУМТИ “Д. Петков” в Пловдив. Той заминава за Калифорния на 16 години, където учи с пълни стипендии в престижните Eastman School of Music и Yale University. През 2007 г. получава предложение да започне докторската си степен в Университета на Южна Калифорния в Лос Анджелис в класа на Мидори, където става и неин асистент. Цигуларят музицира с Оперния и Камерния оркестър на Лос Анджелис, а в момента е и концертмайстор на Симфоничния оркестър на Калифорнийската столица Сакраменто, както и директор на струнния департамент, преподавател по цигулка и камерна музика в Университета на Калифорния.
Чрез цикъла „Концертмайсторите“, който съществува от 2002 година, Оркестърът на Класик ФМ радио и музикална агенция „Кантус Фирмус“ успяха да наложат и да направят популярни у нас много български музиканти, известни повече в чужбина. В поредицата са гостували цигуларите Веско Пантелеев-Ешкенази, Светлин Русев, Мила Георгиева, Васко Василев, Елин Колев и други, които получиха заслужено признание и в родината си.
Билетите за концерта „Тримата концертмайстори“ са на цени от 15 до 40 лв. и са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com