Документална изложба за работата на Панчо Владигеров с немския режисьор Макс Райнхард се открива на 25 април

Експозицията е представена от Къща музей „Панчо Владигеров“ и е част от програмата на „Европейски музикален фестивал“ 2018

17 април 2018, София
Документална изложба за работата на големия български композитор Панчо Владигеров с немския режисьор Макс Райнхард ще бъде открита на 25 април от 18:00 ч. във фоайето на зала „България“. Експозицията „Райнхард – Владигеров. Взаимовлияния и проекции” е представена от Къща музей „Панчо Владигеров“ в София и е част от програмата на „Европейски музикален фестивал“ 2018. Изложбата разкрива детайли от един малко познат период от творческата биография на композитора, когато той живее и работи в Германия. В нея са събрани материали, които припомнят за достойното присъствие на българския класик в кръга на европейския интелектуален елит на 20-ти век.
През 1914 г. Панчо Владигеров постъпва в Държавното висше училище в Берлин и продължава обучението си в Академията по изкуствата. От 1920 до 1932 година той работи като композитор и музикален ръководител в театрите на забележителния немски режисьор Макс Райнхард в Берлин и Виена. По музика на Владигеров в Deutsches Theater – Берлин са поставени спектаклите „Цезар и Клеопатра“, „Сънна игра“, „Юдит“, „Тебеширеният кръг“, „Много шум за нищо“ и други, а във Виенския „Театер ин дер Йозефщадт“ се играят „Венецианският търговец“ и „Хуарес и Максимилиан“, също по музика на българския творец. От този период в немските и австрийски архиви са запазени оскъдни данни, а настъплението на фашизма и войната заличават много от документите. Нотните ръкописи, събирани и грижливо пазени в архива на композитора, са свидетелствата на това време и неговите проекции в музикалното и театрално изкуство в България.
Концепцията на изложбата е реализирана от творческия екип Надя Сотирова и Светлана Авдала, а художественото оформление е осъществено от Ивелина Велинова и Стоян Бунджулов. Изложбата ще продължи до 14 май.
„Европейски музикален фестивал“ е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2018 година. Съорганизатор е Министерството на културата на Р. България.