Венецианският барок оживява в концерт на ансамбъл „Concerto De’ Cavalieri“ от Италия

Специално участие в концерта ще вземат млади танцьори от балетната школата на Маша Илиева

3 юли 2018, София
Венеция от времето на Барока ще оживее в уникален концерт на ансамбъл „Concerto De’ Cavalieri“, организиран от „Кантус Фирмус“ със съдействието на Италианския културен институт в София. На 18 септември т.г. оркестърът от старинни инструменти ще свири за столичната публика в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Началният час на събитието е 19:30, а организацията се осъществява в партньорство с Културния център на СУ. В прекрасната естествена акустика и тържествена атмосфера на залата „Concerto De’ Cavalieri“ ще изпълнят музика от най-популярния композитор на Венецианския барок – Антонио Вивалди. Освен него ще бъдат представени и други забележителни венециански майстори – Албинони, Марчело, Калдара, създали огромен брой концерти и сонати, разкривайки неизчерпаема музикална инвенция, които все още омагьосват слушателите със своята лекота, чистота и сила. Допълнителен колорит и динамика в събитието ще внесе и участието на млади танцьори от школата по балет на Маша Илиева. Известната прима балерина е реализирала няколко успешни проекта с танци от бароковата епоха.
„Concerto De’ Cavalieri“ е обявен от критиците за “един от най-динамичните и вдъхновяващи ансамбли в Италия, занимаващи се с изпълнение на музика от 18 век”. Ансамбълът е създаден в Пиза от Марчело Ди Лиза, който събира някои от най-добрите италиански изпълнители на барокова и класическа музика с оригинални за епохата инструменти. Оркестърът редовно изнася концерти с известни солисти и музицира на престижни международни сцени като „Музикферайн“ – Виена, „Концертгебау“ – Амстердам, “Аудиторио Насионал“ – Мадрид, Centro Cultural de Belém – Лисабон и др.
„Звукът на оркестъра е лек и прозрачен. Той ни връща назад във времето на историческата изпълнителска практика. Динамиките са толкова деликатни, че позволяват на слушателя да усети цялата красота на музиката във всичките й детайли“, пише журналист от NDR през април 2017 г. по повод изпълнение на „Concerto De’ Cavalieri“.
Оркестърът има и активна звукозаписна дейност. През 2011 г. съставът стартира дългосрочен проект за Sony Classical, в рамките на който бяха издадени няколко албума с оперна и инструментална музика от Алесандро Скарлати, Дж. Батиста Перголези, Антонио Вивалди и други автори. Записите получават признание от критиците и международната преса.
Марчело Ди Лиза (р.1978), който е диригент и чембалист на състава, завършва музикалното си образование в Университета в Пиза през 2000 г., а четири години по-късно защитава докторска степен по гръцка и латинска филология и литература в същия университет с дисертация върху творбите на Архимед.
Билетите за първото гостуване на ансамбъл „Concerto De’ Cavalieri“ в София са на цени от 15 и 20 лв. Те са в продажба от днес, 3 юли 2018 на сайта TicketsBG.com, а след 3 септември ще могат да се купят и на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“.