“Венеция” – концерт на ансамбъл Concerto De’ Cavalieri

18 септември 2018, Аула на Софийския университет, 19:30
С подкрепата на Италианския културен институт

„ВЕНЕЦИЯ“ – концерт на ансамбъл CONCERTO DE’ CAVALIERI (Италия)
МАРЧЕЛО ДИ ЛИСА, чембало и диригент
Със специалното участие на балетна школа “МАША ИЛИЕВА”
Програма: Инструментални концерти от ВИВАЛДИ, АЛБИНОНИ, МАРЧЕЛО, КАЛДАРА

Билети: ТУК

В партньорство с Културния център на СУ “Св. Климент Охридски”

„Concerto De’ Cavalieri“ е обявен от критиците за “един от най-динамичните и вдъхновяващи ансамбли в Италия, занимаващи се с изпълнение на музика от 18 век”. Ансамбълът е създаден в Пиза от Марчело Ди Лиза, който събира някои от най-добрите италиански изпълнители на барокова и класическа музика с оригинални за епохата инструменти. Оркестърът редовно изнася концерти с известни солисти и музицира на престижни международни сцени като „Музикферайн“ – Виена, „Концертгебау“ – Амстердам, “Аудиторио Насионал“ – Мадрид, Centro Cultural de Belém – Лисабон и др.
„Звукът на оркестъра е лек и прозрачен. Той ни връща назад във времето на историческата изпълнителска практика. Динамиките са толкова деликатни, че позволяват на слушателя да усети цялата красота на музиката във всичките й детайли“, пише журналист от NDR през април 2017 г. по повод изпълнение на „Concerto De’ Cavalieri“.
Оркестърът има и активна звукозаписна дейност. През 2011 г. съставът стартира дългосрочен проект за Sony Classical, в рамките на който бяха издадени няколко албума с оперна и инструментална музика от Алесандро Скарлати, Дж. Батиста Перголези, Антонио Вивалди и други автори. Записите получават признание от критиците и международната преса.
Марчело Ди Лиза (р.1978), който е диригент и чембалист на състава, завършва музикалното си образование в Университета в Пиза през 2000 г., а четири години по-късно защитава докторска степен по гръцка и латинска филология и литература в същия университет с дисертация върху творбите на Архимед.