ПАНЧО ВЛАДИГЕРОВ В ЕВРОПЕЙСКИЯ МУЗИКАЛЕН КАЛЕЙДОСКОП – Европейски музикален фестивал

Дата: от 21.03.2019 до 31.03.2019

Място: зала "България"

Старт: 18:00h

купи билет

ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ 2019
Част от Календара на културните събития на Столичната община за 2019 г.
Съорганизатор: Министерство на културата на Р. България

21 март 2019, четвъртък, зала „България“, 18:00

„ПАНЧО ВЛАДИГЕРОВ В ЕВРОПЕЙСКИЯ МУЗИКАЛЕН КАЛЕЙДОСКОП НА 20-ти ВЕК – ПОСОКИ, ВРЪЗКИ, ОТРАЖЕНИЯ“

Изложба, представена съвместно с Къща музей „Панчо Владигеров“, София

Вход свободен

120-годишнината от рождението на музикалния ни класик Панчо Владигеров е повод да напомним за неговото място и принос в развитието на българската и световна музикална култура през XX век. Подготвената от Държавен културен институт Къща музей „Панчо Владигеров” изложба „Владигеров в музикалния калейдоскоп на ХХ век. Посоки, връзки, отражения” е опит да се представи твореца в контекста на музикалното изкуство и музикални традиции на миналия век, в обкръжението на най-ярките имена в европейската и световна музикална култура – композиторите Рихард Щраус, Золтан Кодай, Бела Барток, Дмитрий Шостакович, Джордже Енеску, Арам Хачатурян; диригентите – Бруно Валтер, Исай Дубровен, Херберт фон Караян, Едуард Мьорике, Джордже Джорджеску, Саша Попов, Евгени Светланов; пианистите – Алексис Вайсенберг, Дино Липати, Святослав Рихтер; цигуларите – Макс Розен, Густав Хавеман, Бронислав Хуберман, Давид Ойстрах, Леонид Коган; певци и музикални продуценти, както и други представители на интелектуалния елит на Европа през миналия век – поети, писатели, драматурзи, режисьори.
Представените в настоящата изложба свидетелства и архивни материали от фонда на къща музей „Панчо Владигеров” – София като снимки, ръкописи, програми, афиши, писма и лична кореспонденция, запечатали активните творчески и лични контакти на Панчо Владигеров, са израз и на високата оценка на водещи музиканти и интелектуалци за таланта на композитора и неговото ярко присъствие в европейската музикална култура на XX век.
На събитието ще бъде валидирана пощенска марка, посветена на годишнината от рождението на композитора.
Настоящата изложба ще бъде разположена във фоайето на зала „България“ и се открива на 21 март от 18:00 ч. Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община и се реализира в партньорство с „Европейски музикален фестивал“ 2019 и Софийската филхармония. Експозицията може да бъде видяна до 31 март включително.
Идейна концепция: Надя Сотирова, д-р Александър Лиалиос, Вероника Петрова
Художествена концепция и дизайн: д-р Стоян Бунджулов

Виж Още