Неманя Радулович свири музика от Вивалди и Кустурица в „Европейски музикален фестивал“ 2019

„Искам да предам съвременен образ на класическата музика“, казва цигуларят, който съчетава в програмите си класика и сръбски фолклор

7 юни 2019, София
Уникална среща на различни музикални култури предлага финалният концерт от „Европейски музикален фестивал“ 2019, организиран от „Кантус Фирмус“. За първи път у нас на форума гостува феноменалният цигулар Неманя Радулович и неговият оркестър Double Sens, съставен от френски и сръбски музиканти. Те са подготвили програма, която умело съчетава класически творби и огнени балкански ритми. Концертът е на 23 юни в зала 1 на НДК от 20 ч., а фестивалът се реализира като част от Календара на културните събития на Столичната община за 2019 г. Съорганизатор е Министерството на културата. Виртуозни и завладяващи са интерпретациите, които Неманя ще предложи на публиката, защото той е един от най-интересните и атрактивни съвременни артисти, който съчетава брилянтна техника с модерна визия. Радулович завзема световните сцени с неповторимо музикално присъствие и външност на рок звезда. „Неговата удивителна техника е само механизмът, чрез който той разгръща музикалната фраза със свобода и интелигентност“, пише за него журналистката Сюзън Лей от Bachtrack.com.
Идеята за среща на европейската класическа традиция и балканския фолклор винаги е била част от професионалния път на Неманя Радулович. Роден в Сърбия през 1985 г., той развива своя талант в музикалните центрове на Европа. Като дете чудо, Неманя стъпва на сцената още на 7 години. Първоначално учи във Факултета по музика и изкуства в Белград, а след като семейството му е принудено да напусне родината си заради войните, заминава за Германия и е приет във Висшето музикално училище в Саарбрюкен. Негови преподаватели са също Салваторе Акардо в Академия „Stauffer“ в Кремона и Патрис Фонтанароза в световноизвестната Парижка консерватория.
Щастливата звезда на Неманя Радулович изгрява през 2006 г. , когато дебютира в парижката зала „Плейел“, заменяйки прочутия Максим Венгеров, който по това време има проблеми с ръката си. Радулович печели награди от няколко престижни конкурса по цигулка и развива активна кариера като солист на най-реномираните оркестри в Европа и по света. Свирил е с Мюнхенската филхармония, Немския симфоничен оркестър – Берлин, Щатскапеле – Дрезден, Токийския симфоничен оркестър, Симфоничен оркестър „Йомиури“ – Токио, Симфоничен оркестър на Монреал, Испански национален оркестър, Филхармоничния оркестър на Холандското радио, „Камерата Залцбург“ и много други елитни състави. Днес той е ексклузивен артист на най-престижната звукозаписна компания за класическа музика Deutsche Grammophon.
„Когато започнах да свиря на цигулка, исках да имам повече свобода, за да почувствам музиката и да я споделя с публиката. Единственото ми желание беше да изпълнявам класическа музика и да й предам образ от нашето съвремие“, споделя Радулович в специално интервю за българската публика, реализирано от Айше Сали от БНТ.
Освен с виртуозно свирене, Неманя Радулович се отличава със забележителен личен стил, който не е самоцел, а начин на себеизразяване. Цигуларят не приема идеята, че класическите музиканти са хора във фрак и папийонка, затова излиза на сцената с кожени дрехи. Той е прочут също и със своята дълга коса, която носи от 17-годишна възраст. За него тя има смисъл на някакъв вид броня, защита, благодарение на която може да се чувства на сцената сам със себе си.
Стремежът към свобода и желанието за разширяване границите на класическата музика са определящи и за всички програми, които Радулович предлага на публиката. „Аз се гордея със сръбската музика“, подчертава той. „На Балканите имаме богат фолклор и традиции. Хубаво е да съберем всичко на едно място и да го представим пред света. Западните страни много обичат това съчетание. Вероятно харесват ритъма в нашата музика и казват, че тя е пълна с живот.“
На концерта в София Неманя ще изпълни целия цикъл „Годишните времена“ от Вивалди и нова версия на приказната сюита „Шехеразада“ от Н. Римски-Корсаков, направена специално за него и Double Sens от сръбския композитор Александър Седлар. „За мен „Шехеразада“ е една от най-красивите музикални истории“, счита цигуларят. Той ще допълни класическите шедьоври с аранжименти на музика от Емир Кустурица и сръбски фолклор: песента „Светът е чудо“ от едноименния филм на прочутия режисьор, както и сръбската народна песен „Нишка баня“ са адаптирани отново от Александър Седлар, с когото Неманя работи от години.
Оркестър Double Sens съществува от 11 години. Той е създаден от Радулович с идеята да събере свои приятели от бивша Югославия и Франция. „Голяма част от музикантите в оркестъра имат съпрузи, братя или сестри в чужбина. Ето защо, всичко при нас е двойно, откъдето идва и името на оркестъра“, усмихва се цигуларят. С Double Sens той осъществява записи за няколко свои албума, сред които „Фантазия Паганини“ (2013), „Пътуване към Изтока“ (2014), „БАХ“ (2016), „Чайковски“ (2017) и наскоро издадения от Deutsche Grammophon „Байка“ (2018).
Билетите за концерта на Неманя Радулович и Double Sens са в продажбата на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“, в билетния център на НДК, на Ticketsbg.com и в мрежата на Eventim. Цените са от 30 до 80 лв.