„Европейски музикален фестивал“ се завръща в Пловдив

17 февруари 2020, Пловдив
С два интересни и атрактивни концерта тази пролет в Пловдив се завръща „Европейски музикален фестивал“, организиран от музикална агенция „Кантус Фирмус“. Реномираният форум за класическа музика, който се провежда вече 20 години в София, ще бъде възобновен с финансовата подкрепа на Община Пловдив, като част от Календара на културните събития на града. Концертите ще се състоят през април в Дома на културата „Борис Христов“ и тяхната цел е да допринесат за разнообразието и динамиката на музикалния живот в Пловдив, привличайки нови публики от различни възрасти.
На 11 април от 19:00 ч. пловдивчани ще могат да се насладят на мултимедийния проект „Кино и класика“ с участието на Оркестъра на Класик ФМ радио и диригента Максим Ешкенази. Програмата залага на експлозивна комбинация от виртуозни класически творби и любими филмови хитове в изпълнение на известните български музиканти Мила Георгиева (цигулка) и Георги Черкин (пиано). Двамата блестящи инструменталисти ще предложат на публиката пиеси като Интродукция и рондо капричиозо от Камий Сен-Санс, откъси от Годишните времена на П. И. Чайковски и др. Емоционален акцент в програмата е премиерното изпълнение за Пловдив на втора част от Концерт за танго-цигулка от испанския композитор Мелани Местре. В тази музика по уникален начин се съчетават стиловете на Астор Пиацола и Йохан Себастиан Бах. Любителите на киното ще могат да чуят популярна музика от големия екран в аранжимент на Георги Черкин. Специално за Мила Георгиева той подготвя две нови оркестрации на теми от „Междузвездни войни“, а в програмата са още прекрасните мелодии от „Хари Потър“, „Карибски пирати“, „Усещане за жена“, които също са се превърнали в класика. Мултимедията за концерта е дело на популярния актьор и режисьор Иван Юруков.
Към детската аудитория е насочено второто събитие от фестивала – „Музикално пътешествие“, което ще се състои на 22 април от 14 ч. и също е съпроводено от мултимедия. Артистът от Националния музикален театър Александър Мутафчийски влиза в ролята на водещ, за да въведе малките слушатели в необятния свят на ударните инструменти. На сцената ще бъдат демонстрирани над 100 различни инструмента, а изпълнители са талантливите младежи от ансамбъл „Палиев Спаркълс“ към Националното музикално училище „Л. Пипков“ в София. Техните преподаватели Мария и Искра Палиеви продължават най-добрите традиции на българската перкусионна школа, основана от техния баща – проф. Добри Палиев. Всички деца в залата ще получат забавно-образователна книжка с информация за инструментите и изненади.
Билетите за двете събития са в продажба от днес, 17 февруари в мрежата на Eventim и Ticketsbg.com, както и на касата на ДК „Борис Христов“ в Пловдив.