Концерт на Шломо Минц – Европейски музикален фестивал 2020

Дата: от 26.03.2020 до

Място: зала "България"

Старт: 19:00h

купи билет

ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ 2020 – София
Част от Календара на Културните събития на Столичната община за 2020 г.
Съорганизатор – Министерство на културата на Р. България

КОНЦЕРТ на ВИРТУОЗНИЯ ЦИГУЛАР и ДИРИГЕНТ ШЛОМО МИНЦ

Концертът, планиран на 26 март 2020, се премества на
11 октомври 2020, зала “България”, 19:00  Висчки билети важат без заверка!

Софийска филхармония
Солист и диригент: Шломо Минц, цигулка

Програма: Ф. Менделсон: Увертюра „Хебриди“
В. А. Моцарт: Концерт за цигулка №5
Й. Брамс: Симфония №4

Концертът е финансиран по Столична Програма „Култура“ и се осъществява в партньорство със Софийската филхармония

Шломо Минц е считан за един от най-големите цигулари на нашето време.
Роден през 1957 година той прави своя дебют на 11-годишна възраст с Израелската филхармония. Той дебютира в Карнеги Хол с Питсбъргския симфоничен оркестър на 16-годишна възраст с подкрепата на именития цигулар Исак Щерн. Оттогава насам Шломо Минц е приветстван като гост солист с най-големите оркестри и диригенти на международната музикална сцена и е свирил с легендарни музиканти като Серджу Челибидаке, Пабло Казалс, Ойген Орманди, Клаудио Абадо, Лорин Маазел, Мстислав Ростропович и Карло Мария Джулини.
Музикантът редовно е канен като председател на жури за престижните цигулкови конкурси „Виенявски“, „Сион“, „Munetsugu“, и наред с това е артистичен директор на много международни музикални фестивали. Минц изнася майсторски класове в целия свят и е един от съоснователите на проекта “Цигулки на надеждата” (Violins of Hope), който има за цел да насърчава международния мир чрез музика.
Шломо Минц е носител на няколко престижни награди за музика, включително Наградата на Международната музикална академия „Киджана“ (Premio Internazionale Accademia Musicale Chigiana), наградата „Златен Диапазон“ (Diapason D’Or), Grand Prix du Disque, Gramophone, както и наградата „Едисон“. През 2006 г. той е отличен с Почетна степен от Университета „Бен Гурион“ в Беер Шеба, Израел.

Виж Още