„Моцарт и Бетовен“ – концерт за деца в програмата на „Европейски музикален фестивал“ 2020

28 февруари 2020, София

Юбилейното 20-то издание на „Европейски музикален фестивал“ в София стартира тази година със специално събитие, насочено към най-младата аудитория. На 6 март от 11 часа форумът кани децата в зала „България“ на мултимедийния концерт „Моцарт и Бетовен“, който ще представи двама от най-великите музикални гении на всички времена. Артистите от Националния музикален театър Катерина Тупарова и Румен Григоров ще влязат в ролята на водещи, за да разкажат за живота и музиката на виенските класици. В това интересно и забавно приключение ще им помагат талантливите ученици от Младежка филхармония „София“ към Националното музикално училище „Любомир Пипков“, София и диригентът Жорж Димитров. Във фокуса на програмата са популярни шедьоври от различни жанрове, сред които серенадата „Малка нощна музика“ и Rondo Alla Turca или както е известно „Турски марш” от Моцарт, Симфония №5 и „Лунна соната“ от Бетовен и др. Специално участие ще вземат солистите София Чернишкова и Стефан Симов от класа по пиано на Емилия Канева, както и певицата Елена Кожушкова от класа на Росица Вълканова. А в края на концерта ще бъде изпълнена величествената „Ода на радостта“ от Симфония №9 на Бетовен с участието на Младежка хорова капела „Любомир Пипков“ с диригент Славил Димитров.
„Изключителна отговорност е да представяш музика пред деца“, казва Катерина Тупарова, която е и автор на сценария за концерта. „Какво по-голямо предизвикателство от това да спечелиш вниманието им и да го задържиш? Представянето трябва да е забавно, да има хумор, информацията да се възприема лесно и естествено. Децата днес са много образовани, но ние ги привличаме с изпълнение на живата, чистата, истинската музика“, споделя още тя.
Концертите за деца вече са традиция в програмата на „Европейски музикален фестивал“ в София. Реализираните до момента проекти донесоха много вълнуващи моменти и ценни знания за музиката на децата от столичните училища. През 2019 година в зала „България“ над 800 ученици посетиха концерта „Музикално пътешествие“, посветен на ударните инструменти.
Двадесетото издание на „Европейски музикален фестивал“ е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2020 година, а съорганизатор на фестивала е Министерството на културата. Концертът „Моцарт и Бетовен“ се реализира в партньорство с Националното музикално училище „Л. Пипков“ и Софийската филхармония и е посветен на 250-годишнината от рождението на Лудвиг ван Бетовен.
Билетите за концерта са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com.